Nyhed om håndbog for bilag IV-arter og VE-anlæg

DCE, Aarhus Universitet har for Miljøstyrelsen udarbejdet en opdatering af ”Håndbog om dyrearter på Habitatdirektivets bilag IV”, som indeholder ny faglig viden om flagermus og odder.

Håndbogen opsamler ny viden om arterne og er af vejledende karakter. Håndbogen kan anvendes af bygherrer, kommuner, rådgivningsvirksomheder og statslige myndigheder i forhold til forvaltning og håndtering af flagermus og odder. Håndbogen supplerer på mange områder de allerede eksisterende forvaltningsplaner for arterne. Forvaltningsplanerne indeholder stadig relevant viden, og håndbogen og forvaltningsplanerne supplerer hinanden.

Se Q&A om håndbogen

Håndbogen giver et bredere og mere opdateret vidensgrundlag med eksempler og anbefalinger til forundersøgelser, afværgeforanstaltninger med videre, således at drift, planer og projekter bedre kan planlægges og gennemføres under hensyntagen til beskyttelse og forvaltning af arterne. 

Dette indebærer, at Håndbogens viden kan inddrages i tilrettelæggelsen af forundersøgelser, afværgeforanstaltninger med videre i forbindelse med forvaltning og håndtering af arter i forhold til drift, planer og projekter.

Håndbogen har vejledende karakter, og den kan være relevant at tage i betragtning i forbindelse med igangværende og kommende planer og projekter. Det vil bero på en konkret vurdering af det konkrete projekt eller plan, om det vil være relevant at anvende den faglige viden i den nye håndbog. 

Idet der er tale om en vejledende håndbog, vil alle anbefalinger og vurderinger ikke nødvendigvis have betydning for alle planer og/eller projekter. Det er altid nødvendigt at tage udgangspunkt i det konkrete projekt, den konkrete plan eller den planlagte drift, fordi de konkrete forudsætninger altid har stor betydning. Det som er nødvendigt eller hensigtsmæssigt på den ene lokalitet, er ikke altid nødvendigt eller hensigtsmæssigt på den anden, og hvad der er nødvendigt eller hensigtsmæssigt i forhold til det ene projektdesign, behøver ikke være nødvendigt eller hensigtsmæssigt i forhold til et andet projektdesign. Det vil således være den konkrete plan og/eller projekt, der er afgørende for hvilke undersøgelser og vurderinger, der skal foretages i et konkret område. 

Håndbogens anbefalinger er af vejledende karakter. Der er ikke i miljøvurderingsloven fastsat særlige krav til undersøgelsesmetoder, når der indsamles data og gennemføres vurderinger. Det vil altid være nødvendigt, at ansøgeren redegør for valget af metoder, så det er muligt for myndighederne at vurdere, om det materiale, som ligger til grund for en ansøgning, i tilstrækkelig grad belyser forholdene omkring bilag IV-arter.

Den nye håndbog har givet anledning til mange spørgsmål. Miljøstyrelsen har derfor afholdt et møde med VE-interessenter den 12. juni 2024. På baggrund af mødet vil Miljøstyrelsen fortsætte sin vejledningsindsats i forhold til, at Håndbogen ikke alene kan lægges til grund for de overvejelser, som ansøgere og myndigheder skal gøre sig i forbindelse med planer, projekter og driftsaktiviteter.

Derfor har Miljøstyrelsen sat gang i en række aktiviteter:

  • Miljøstyrelsen opfordrer relevante aktører, som ligger inde med viden eller data om flagermus af relevans for håndbogen til at fremsende den til styrelsen. Oplysningerne kan have stor betydning for det samlede vidensgrundlag om flagermus og vil indgå i overvejelser om løbende opdatering af håndbogen.
  • Miljøstyrelsen har udarbejdet en omfattende Q&A på sin hjemmeside. Her er der givet en række svar, som oplyser om anvendelsen af Håndbogen i praksis. Q&A vil løbende blive opdateret, såfremt der modtages yderligere spørgsmål.
  • Miljøstyrelsen arbejder videre med at udarbejde opdateret vejledningsmateriale om bilag IV-arter i forbindelse med etablering én indgang for energiparker på natur- og miljøområdet.