Nu kan man igen søge tilskud til at skærme grundvandet mod pesticider

Miljøstyrelsen støtter projekter, der fører til ophør af sprøjtning og gødskning over grundvandet. Flere steder plantes der senere ny skov på arealerne. Ny video forklarer, hvorfor det er en god idé.

Fra i dag åbner to tilskudsordninger, hvor borgere, kommuner, vandsamarbejder og almene vandforsyninger kan søge tilskud til at beskytte grundvandet mod forurening.

Sikring af drikkevandet kan for eksempel ske ved at indgå aftaler med lodsejere om ophør af sprøjtning og gødskning på jorden over grundvandsmagasinerne og efterfølgende tinglyse aftalen på arealerne.

Mange steder plantes der efterfølgende skov på arealerne. Dette kan der dog ikke gives tilskud til via denne ordningen.

Miljøstyrelsens vandekspert fortæller i videoen herunder, hvordan Elmelund Skov ved Odense spiller sammen med grundvandsbeskyttelse.

Læs pressemeddelelsen fra Miljøministeriet: Rent drikkevand: 32,8 millioner kroner målrettes beskyttelse af Danmarks drikkevand

Under ordningen ” Tilskud til sikring af drikkevand” gives der tilskud til projekter indenfor strategisk vigtige drikkevandsområder og indvindingsoplande til almene vandforsyninger. Kommunerne vurderer, om områderne er strategisk vigtige.

Tilskud til sløjfning af brønde

Er du en privat lodsejer, kan man nu søge om tilskud til at sløjfe din ubenyttede brønd eller boring. Man kan også søge om tilskud, hvis din brønd eller boring tidligere er blevet sløjfet, men det ikke er blevet gjort korrekt i første omgang.

Almene vandforsyninger, vandsamarbejder og kommuner kan også søge om tilskuddet på vegne af de private lodsejere.

I videoen forklarer Hans Peter, hvorfor spøgelsesbrønde skal sløjfes.


For at brøndene eller boringerne er omfattet af tilskudsordningen, skal de ligge inden for et ’indvindingsopland til en almen vandforsyning’ eller inden for et ’område med særlige drikkevandsinteresser’. Du kan se hvordan du finder ud af om de gør lige her.

’Først-til-mølle’  

Puljen til sløjfning af brønde og boringer er på 2 millioner kr. og bliver tildelt efter først-til-mølle-princippet. Du kan få et tilskud, der dækker dine udgifter op til 15.000 kr. pr. brønd eller boring. Har du flere brønde, kan du få et tilskud på i gennemsnit 15.000 kr. pr. brønd. Tilskudsordningen lukker, når de afsatte penge er fordelt – dog senest den 23. september 2024.

Læs mere om ordningen og hvordan du søger om tilskud til sløjfning af brønde og boringer

Øer og større byer prioriteres højst

Tilskudspuljens prioriteringskriterier er målrettet arealer på mindre øer, ved små fjerntliggende forsyninger, samt arealer, der forsyner større byer. Kun arealer uden for de boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) kan få tilskud.

Tilskudspuljen til sikring af drikkevand er på 30,8 millioner kr. og man kan få tilskud til op til 40 % af de tilskudsberettigede udgifter forbundet med beskyttelsesforanstaltningen.

Kommuner, vandsamarbejder og almene vandforsyninger kan søge om tilskud.

Der lukkes for indsendelse af ansøgninger den 23. september 2024.

Læs mere om ordningen og hvordan du søger om tilskud til beskyttelse af drikkevandet