Kommunerne fører tilsyn med alle typer svømmebade med offentlig adgang ud fra reglerne i svømmebadsbekendtgørelsen , som gælder for indendørs og udendørs svømmebade, dvs. kunstigt anlagte svømmebadsanlæg, uanset udformning eller udseende, når der er adgang til dem for en bredere kreds af mennesker, fx indendørs svømmehaller, badelande, friluftsbade og svømmebassiner ved hoteller og campingpladser samt på hospitaler og institutioner. Også varmvandsbassiner som babybassiner, spabade og lignende er omfattet af kravene.
Vandkvaliteten og hygiejnen sikres ved, at vandet i bassinerne renses godt og hele tiden holdes desinficeret. Det mindsker risikoen for at blive smittet med sygdomme fra andre badende. Bassinvandet desinficeres normalt med klor.
I svømmebadsanlæg, hvor der anvendes overfladevand, fx havvand, må vandet ikke desinficeres. I disse bassiner skal vandet i stedet hyppigt skiftes ud med frisk overfladevand, og der skal foretages løbende kontroller af vandkvaliteten.
Kommunen er godkendelsesmyndighed og tilsynsmyndighed for svømmebadsanlæg. Der er mulighed for at ansøge kommunen om dispensation fra svømmebadsbekendtgørelsen til forsøg med ny svømmebadsteknologi.
Svømmebadsreglerne er senest ændret med bekendtgørelse nr. 918 af 27. juni 2016 om svømmebadsanlæg m.v. Svømmebade godkendes efter de regler, der er gældende på ansøgningstidspunktet. Svømmebade med ældre gældende godkendelser må naturligvis også gerne overholde de nye skærpede regler, hvis anlægget er egnet til det, fx at styringen er præcis nok. Indendørs svømmebade på mindst 25 meter skal – selv om de er godkendt efter ældre regler - senest 1. juli 2017 overholde de nye regler, dvs også kvalitetskravene.
Læs mere om drift, hygiejne og godkendelse i Vejledning om kontrol med svømmebad
Læs mere om godkendelse af svømmebade i Vejledning om godkendelse af svømmebade
Rapporter
Afprøvning af forskellige renseteknologier på svømmebade
Effekt af pH på dannelse af flygtige klorbiprodukter i svømmebade
Håndtering af fækale uheld i svømmebade