Dispensationer - Artikel 53

Her kan du som ansøger læse om mulighederne for at søge om dispensation til et pesticidmiddel.

Der kan gives dispensation til et ikke godkendt pesticidmiddel i indtil 120 dage, hvis der foreligger en fare, der truer en afgrøde i det pågældende erhverv, og som ikke kan bekæmpes på anden måde. Dvs., at der ikke er godkendte midler til den specifikke fare. Miljøstyrelsen vurderer individuelt fra sag til sag, om der kan gives en dispensation. 

Dispensationer er en undtagelse fra reglerne. En dispensation kan kun gives under særlige omstændigheder til en begrænset og kontrolleret anvendelse, hvis det skønnes nødvendigt. Dispensationer gives kun til pesticidmidler, der kan anvendes sikkert i forhold til mennesker, miljø og grundvand.

Reglerne om dispensation er fastlagt i artikel 53 i Forordning 1107/2009 og yderligere beskrevet i EU-Kommissionens guidance dokument

Læs Miljøstyrelsens retningslinjer for vurdering af dispensationsansøgninger

Hvis der ønskes en dispensation – fordi der ikke findes midler på det danske marked, som kan bekæmpe en skadevolder, der udgør et alvorligt problem – skal følgende krav være opfyldt:

  • Pesticidmidlet skal kunne anvendes sikkert.
  • Det må ikke udgøre en uacceptabel risiko for grundvand, miljø og sundhed.
  • Der må ikke findes andre egnede metoder eller midler på det danske marked, som kan bekæmpe den pågældende skadevolder - og den udgør et alvorligt problem.

Miljøstyrelsen vurderer hver enkelt ansøgning ud fra den konkrete anvendelse og på baggrund af den eksisterende viden. Der foretages en vurdering af en lang række forhold, fx værnemidler, anvendelsestidspunkt, doseringer, mulige alternativer og mulig risiko for miljø og sundhed.

Praksisændring vedrørende dispensation efter art. 53 i plantebeskyttelsesmiddelforordningen

EU-Kommissionen har i januar 2021 udstedt et nyt guidance dokument vedrørende art. 53. 

Læs guidance dokumentet fra EU kommissionen 

Miljøstyrelsen ændrer i forbindelse hermed den administrative praksis ift. hvilke krav, der skal opfyldes for, at Miljøstyrelsen kan give en dispensation efter art. 53.

Den nuværende praksis har været, at styrelsen ved vurdering af alternativer har lagt afgørende vægt på, at den samlede miljøbelastning af alternativerne vil være væsentligt større. Ved vurderingen af alternativer er der endvidere lagt vægt på, om der for godkendte alternativer er tale om risiko for udvikling af resistens. Miljøstyrelsen har hidtil ikke lagt stor vægt på, om der er tale om en gentagen dispensation for et ikke-godkendt aktivstof, da der for alle dispensationer skal være vist sikker anvendelse for mennesker, sundhed og miljø.

Praksisændringen betyder følgende:

  • Ved vurderingen af alternativer lægges der vægt på, om der for godkendte alternativer er konstateret begyndende resistens.
  • Ved vurderingen af alternativer kan den samlede miljøbelastning af alternativerne kun bruges som et sekundært argument.
  • Ved dispensationer til ikke-godkendte aktivstoffer tillægges det særlig vægt, at der er tale om en gentagen dispensation, og ansøger skal i så fald dokumentere:
    • Ansøger skal dokumentere, at der ikke eksisterer andre anvendelige muligheder, og at det socio-agronomiske system ikke har kunnet ændres inden for den tid, der er gået, siden den første dispensation blev givet, og at det er nødvendigt midlertidigt at fortsætte anvendelsen af det ikke-godkendte aktivstof for at undgå uacceptable skader på planteproduktion eller økosystemer.
    • Ansøger skal angive, hvordan anvendelse kan begrænses mest muligt (fx dosering og antal behandlinger), og hvordan kombineret anvendelse af andre eksisterende delvist effektive tiltag bedst muligt kan fremmes.
    • Ansøgerne skal iværksætte og dokumentere igangværende og fremtidige aktiviteter med henblik på at finde langsigtede løsninger for at fjerne behovet for gentagne ansøgninger om dispensationer i fremtiden.
    • Ansøger skal overveje forskningsprojekter, der søger efter alternative acceptable løsninger, herunder helhedsbaserede tilgange. Tilgængelige rapporter skal indsendes, herunder nærmere oplysninger om formål, en konkret tidsplan samt oplysninger om planlagte og udførte indsatser.

Der skal stadig være vist sikker anvendelse for mennesker, sundhed og miljø.

Praksisændringen gælder for ansøgninger, som er modtaget efter 1. marts 2021.

Ansøgninger om dispensation kan sendes til pesticider@mst.dk. Ansøgningen skal motiveres i et følgebrev og vedhæftes et udfyldt notifikationsskema samt udfyldt ansøgningsskema.

Hent notifikationsskema til ansøgninger om dispensation

Hent ansøgningsskema til ansøgninger om dispensation

Spørgsmål til ansøgningsprocessen kan rettes til pesticider@mst.dk