Faktaark Tandplejeprodukter

Tandpleje er en vigtig del af menneskets hygiejne, ikke kun af kosmetiske årsager men også for at undgå caries og sygdomstilstande i mund og tandkød.

Stort set alle har en tube tandpasta med fluor stående på hylden i badeværelset. Der findes også en række andre produkter, der har til formål at pleje tænderne på andre måder eller ændre deres udseende ved eksempelvis at blege dem. Hvis du er i tvivl om, hvad der virker bedst eller er mest hensigtsmæssigt for dig, bør du spørge din tandlæge til råds. Her kan du læse om mulige risici ved at bruge produkterne.

Tandpasta

Tandpasta indeholder typisk en lille mængde fluor som det aktive stof, der forebygger caries. Mange tandpastaer indeholder desuden stoffet sodium lauryl sulfat (SLS) som er et skummiddel, der får tandpastaen til at skumme i munden. Endelig indeholder nogle tandpastaer det bakteriedræbende stof, triclosan.

Det totale fluorindhold i en almindelig tandpasta må være op til 0,15%. Hvis indholdet er 0,10-0,15% skal det indikeres på produktet, at tandpastaen kun er til voksne, eller produktet skal forsynes med en advarsel om, at børn under 6 år kun må bruge en mængde svarende til en ært. Grunden til dette er, at børn ofte synker tandpasta, og at der er risiko for skadelige virkninger, hvis man indtager for store mængder fluor. Der er ikke grund til bekymring, hvis dit barn sluger små mængder tandpasta under tandbørstningen, men det er en god ide at lære barnet at spytte tandpastaen ud.

Følgende advarsel om fluor og børn skal fremgå af pakken:
”Børn på seks år og derunder: Anvend en mængde svarende til en ært og overvåg børstningen for at minimere indtagelsen. Rådfør dig med tandlægen eller lægen, hvis der også indtages fluorid fra andre kilder”.

SLS kan hos personer, der allerede har en tendens til blister i munden, forværre denne tendens. SLS er ikke i sig selv årsagen, men hvis du har blister i munden, kan tilstanden i nogle tilfælde bedres ved at skifte til en SLS-fri tandpasta.

Triclosan er et bakteriedræbende stof, der mistænkes for at kunne give resistens hos bakterier. Triclosan er i de fleste tilfælde overflødigt, hvis du børster tænder regelmæssigt og grundigt. Det er derfor en god ide at undgå triclosan i tandpasta, medmindre din tandlæge har rådet dig til at bruge det.
Nogle mennesker kan reagere allergisk over for visse tandpastaer ved at få eksem omkring munden og på læberne. Hvis du oplever dette, bør du stoppe med at bruge tandpastaen og søge læge, så du kan få undersøgt, om der er tale om allergi.

Miljøstyrelsen har undersøgt tandbørster for kemikalier og konkluderet, at der ikke frigives kemiske stoffer i problematiske mængder fra tandbørster.

Mundskyllevand

Mundskyllevand kan indeholde forskellige olier som pebermynteolie (Mentha Piperita Extract) eller nellikeolie (Eugenia Caryophyllus Extract) eller konserveringsmidlet chlorhexidin. Det er stoffer, der hos nogle mennesker kan give allergi, og hvis du oplever eksem omkring munden, eller hævelser i mundslimhinden, bør du stoppe med at bruge produktet og kontakte din tandlæge eller læge.

Tandblegemidler

Læs Miljøstyrelsens og Styrelsen for Patientsikkerheds notat om regler for brug af tandblegemidler:  Tandblegeprodukter og regler for brug af disse.

Læs mere om tandplejemidler

Tips om tandplejeprodukter

Tips om tandblegeprodukter

Fakta om triclosan

Andre hjemmesider 

EU’s Videnskabelige Komite for Forbrugersikkerheds vurdering af sikkerheden ved brug af hydrogenperoxid i tandblegeprodukter

Direktiv om tandblegeprodukter , EU 2011