Tips om parfume

Parfume og parfumerede produkter har meget forskellig værdi for os. Nogle mennesker finder det vanskeligt at undvære dufte, mens andre ikke tillægger det stor betydning. Især hvis du er en af dem, der godt kan lide dufte, er det en god ide at være bevidst om, hvor meget du udsætter dig selv for parfume, da en eventuel allergi vil følge dig resten af livet.

Det er umuligt at forudsige, hvem der er i risiko for at få parfumeallergi. Hvis du vil forebygge parfumeallergi, er det en god ide at tænke over, hvor meget og hvor ofte du bruger produkter med parfume. Det gælder både de produkter, du har på hylden i badeværelset, men også tøjvaskemidler, opvaskemidler, rengøringsmidler osv. kan give dig parfumeallergi. Naturlige parfumestoffer er ikke mindre skadelige end syntetiske, faktisk findes nogle af de mest allergifremkaldende stoffer i naturekstrakter.

Tips om brug af parfume og parfumerede produkter

  1. Begræns dit forbrug af parfume så meget som muligt, hvis du vil undgå allergi. Vælg eksempelvis at holde dig til nogle få parfumerede produkter til særlige lejligheder.
  2. Undgå også rengøringsmidler, vaskemidler mm med parfume. Tænk over, om parfumen spiller en vigtig rolle for funktionen af produktet.
  3. Brug evt. kun parfume på tøjet eller i håret i stedet for på huden. Tjek dog først, om parfumen pletter tøjet.
  4. Stop med at bruge et produkt, hvis du får rødmen, kløe eller knopper på huden. Allergien kan vende tilbage næste gang, du bruger et produkt med det indholdsstof, som du ikke kan tåle. Søg læge og få undersøgt, hvilket stof du ikke kan tåle, så du kan undgå det fremover.
  5. Hvis du har allergi over for et af de deklarationspligtige parfumestoffer, så sørg for altid at læse indholdsdeklarationen, før du køber et produkt.
  6. Brug aldrig produkter med parfume til børn. Læs indholdsdeklarationen eller vælg Svanemærkede produkter til børn under 12 år og babyer. Svanemærkede produkter til børn og babyer må ikke indeholde parfume. Desuden er Svanemærkede produkter blandt de mindst miljøbelastende, og der er også i vid udstrækning taget hensyn til sundheden.
  7. Vis hensyn – undgå at bruge for meget parfume, andre mennesker kan måske ikke tåle parfume.

I øvrigt gælder for parfumerede produkter såvel som alt andet kosmetik, at hvis du er allergisk, bør du altid læse indholdsdeklarationen, før du køber et produkt, så du kan undgå det eller de stoffer, du ikke kan tåle.

Inden for EU er udvalgte parfumestoffer deklarationspligtige, hvis de forekommer i produkterne i en koncentration på over 0,001% (produkter, der ikke skal skylles af) eller over 0,01% (produkter, der skylles af efter brug)

Læs mere om parfumestoffer, allergi og deklarationspligtige parfumestoffer

Læs mere om parfume

Om natur/økologi

Om allergi generelt

Gravide og om børn

Andre hjemmesider

Videncenter for Allergi

Billedet fører dig til kendkemien.dk

Lær mere på kendkemien.dk

På Kend kemien er det let for dig som forbruger at finde viden om kemi i din hverdag