Tips om parfume

creme der bliver brugt af mand

Mange skønheds- og plejeprodukter - såsom deodoranter, cremer og makeup - kan indeholde parfume. Nogle mennesker kan reagere allergisk på parfumestoffer og få udslæt og livslang parfumeallergi. Få tips til hvordan du nedsætter din risiko for parfumeallergi.

Mange bruger hver dag plejeprodukter, der indeholder parfume. Hvis du bruger mange produkter med parfume, så har du en stor risiko for at få udslæt på huden og i værste fald udvikle parfumeallergi. Heldigvis kan du let gøre meget for at passe bedre på din hud – uden at skulle udskifte alle dine yndlingsprodukter. De værste er nemlig de plejeprodukter, du kommer direkte på huden, og som bliver på huden hele dagen. Det er bedst, at de er uden parfume. 

Naturlig parfume snyder

Naturlige parfumestoffer er ikke mindre skadelige end syntetiske, der er fremstillet i et laboratorium. Faktisk findes nogle af de mest allergifremkaldende stoffer i naturekstrakter. Så støder du på mere naturligt klingende dufte som citron, kanel og blomster, så er det vigtigt at vide, at de også kan give parfumeallergi. Vær opmærksom på at en del make-up også indeholder parfume – og ofte sidder det på huden hele dagen, hvilket giver risiko for udslæt og i værste fald parfumeallergi.

For nogle vil parfume kunne give udslæt, hævelser eller sår. Andre vil kunne bruge produkter med parfume resten af livet uden at få symptomer. Problemet er, at vi ikke på forhånd ved, hvem der ender med at få parfumeallergi. Det ved vi først, når det er for sent. Og hvis man først har parfumeallergi, så er det for livet.

Tips om parfume og allergi 

 • Begræns dit forbrug af produkter med parfume så meget som muligt, hvis du vil undgå allergi. Vælg fx en parfumefri deodorant – den er lige så effektiv til at fjerne svedlugt som den med parfume. Vær også opmærksom på parfume i eksempelvis rengøringsmidler, vaskemidler m.v. 

 • Kan du ikke undvære dit yndlingsprodukt med parfume, så udskift nogle af de øvrige plejeprodukter med parfumefri alternativer. Gerne dem der bliver siddende længe på huden, fx ansigtscreme, bodylotion og makeup.

 • Bruger du ”rigtig” parfume, så sprøjt den på tøjet fremfor direkte på huden

 • Stop med at bruge et produkt, hvis du får rødme, kløe eller knopper på huden. Allergien kan vende tilbage næste gang, du bruger et produkt med det kemiske stof, som du ikke kan tåle. Søg læge og få undersøgt, hvilket stof du ikke kan tåle, så du kan undgå det fremover.

 • Undgå at bruge produkter til børn med parfume.
  Vælg produkter med Svanemærket eller EU-blomsten til børn under 12 år. Parfumestoffer må ikke tilsættes kosmetiske produkter til børn, som har Svanemærket eller EU-blomsten. 

 • Når du er gravid så gå efter produkter uden parfume.

Du kan selv tjekke om der er parfume i et kosmetisk produkt:

 • Står der "parfume" eller "aroma" på ingredienslisten af et produkt, så indeholder de parfume.
 • Dufter de af blomster, frugt eller meget sødt er der nok parfume i. Begreber som ”økologisk, ”naturlige duftstoffer” og ”æteriske olier” på et produkt er nemlig ikke ensbetydende med, at produktet er parfumefrit. 
 • Står der ”fri for parfume”, ”indeholder eller parfume” eller lignende, så kan du som udgangspunkt være sikker på, at de er uden parfume

Mere viden

Hvis du er allergisk, bør du altid læse ingredienslisten, før du køber et produkt, så du kan undgå det eller de stoffer, du ikke kan tåle.

Inden for EU er udvalgte parfumestoffer deklarationspligtige, hvis de forekommer i produkterne i en koncentration på over 0,001% (produkter der ikke skal skylles af) eller over 0,01% (produkter der skylles af efter brug).

Læs mere om parfumestoffer, allergi og deklarationspligtige parfumestoffer

Andre hjemmesider

Videncenter for Allergi