Hånd- og rygsprøjtecertifikat

Du skal have et hånd- og rygsprøjtecertifikat og en S2-autorisation, hvis du ønsker at bruge pesticider godkendt til professionel brug med en hånd- eller rygsprøjte med en tankvolumen på maks. 25 liter.

Hånd- og rygsprøjtecertifikat - grunduddannelse

Uddannelsen kan erhverves på en række AMU-centre. Søg på voksenuddannelse.dk i søgefeltet efter kursusnummer 48170. Så vil du kunne se hvilke skoler, der udbyder kurset og hvornår.  Her kan du også tilmelde dig et kursus. Uddannelsen varer to dage og har en lille afsluttende prøve, som du skal bestå for at erhverve et certifikat.

Du kan finde undervisningsmateriale til kurset hånd- og rygsprøjtecertifikat ved at klikke her.

Når du har gennemført uddannelsen, kan du autorisere dig i MAB. Du bør vente et par dage efter endt kursus før du logger ind i MAB for at erhverves din autorisation.

Sprøjtebevis

I tidligere gældende bekendtgørelse indgik en uddannelse kaldet sprøjtebevis, som nu er nedlagt. Men de personer, der har gennemført sprøjtebevis-uddannelsen, kan fortsat anvende denne som grundlag for at anvende og købe sprøjtemidler. Men du skal i så fald have opdateret dine kompetencer med et opfølgningskursus indenfor de seneste 4 år. Sprøjtebeviset kan danne grundlag for enten en S1- eller S2-autorisation, som forklaret i det følgende:

Har du etableret dig i egen eller forpagtet virksomhed før 1991, og har du et sprøjtebevis fra før sommeren 2016, sidestilles denne uddannelse med et sprøjtecertifikat. Er sprøjtebeviset mere end fire år gammelt, er det kun gyldigt, hvis du har gennemført et opfølgningskursus indenfor de seneste fire år. I så fald kan du erhverve en S1-autorisation.

Har du ikke etableret dig i egen virksomhed før 1991, vil du med et sprøjtebevis kunne få en S2-autorisation. Det forudsætter, at sprøjtebeviset ikke er mere end fire år gammelt eller, at du har taget et opdateringskursus indenfor de seneste fire år.

Mulighed for dispensation

Det er i særlige situationer muligt at søge om dispensation, hvis man på baggrund af en S2-autorisation ønsker at udbringe sprøjtemidler med sprøjter, der har en lidt større tankvolumen end 25 liter. Ansøg da Miljøstyrelsen om dispensation fra reglerne, ved at sende en ansøgning til pesticider@mst.dk. Anfør hvor stor sprøjten er, hvilken type sprøjte der er tale om, fx om der er tale om en sprøjte med lanse eller en lille bom med få dyser, ca. hvor mange timer du sprøjtes årligt, hvilke type sprøjtearbejde der er tale om, den beskæftigelse du har, hvor sprøjtearbejdet indgår i og evt. andre relevante oplysninger.

Har du allerede et sprøjtecertifikat og en S1-autorisation, behøver du ikke i tillæg at have en S2-autorisation for at sprøjte med fx rygsprøjte.

Opfølgningskursus

Hvert 4. år skal alle med et hånd- og rygsprøjtecertifikat eller et sprøjtebevis gennemføre et opfølgningskursus for at forlænge gyldigheden af deres certifikat.

Det var fra august 2019 muligt at deltaget i et opfølgningskursus for at kunne forny dit hånd- og rygsprøjtecertifikat og dermed din S2-autorisation.

Opfølgningskurset er af fire timers varighed og inkluderer ikke prøveaflæggelse. Du kan finde de udbudte kurser og tilmelde dig ved at gå til hjemmesiden: voksenuddannelse.dk og søge efter kursusnummer 49491. Få dage efter gennemført kursus kan du erhverve en autorisation via MAB.