AU har udviklet et modelværktøj til at beregne omkostningseffektive valg, doseringer og placering af virkemidler til reduktioner af fosfortab til vandmiljøet
Der er i vandområdeplanerne for tredje planperiode et indsatsbehov for reduktion af fosfortab til søer. Størstedelen af indsatsen er ikke planlagt endnu. For at sikre, at det resterende indsatsbehov håndteres så omkostningseffektivt som muligt, er der frem mod 2024 igangsat initiativer, som skal danne grundlaget for tilrettelæggelse af en omkostningseffektiv fosforindsats.
Formålet med dette projekt har været at videreudvikle på den økonomiske model TargetEconN (og nu _P) så modellen kan beregne omkostningseffektive indsatser til opfyldelse af fosforindsatsbehov til søer. I projektet er der indarbejdet kortlag over arealer med risiko for fosfortab fra forskellige tabsveje i landskabet. For hver tabsvej er der knyttet specifikke fosforvirkemidler. Effekterne af virkemidlerne beregnes med anvendelse af fosforrisikokortlægningen, så der kun indgår arealer med risiko for fosfortab.
Den økonomiske model TargetEconN_P minimerer omkostningerne ved indsatskrav for kvælstof og fosfor til kystoplande og/eller søoplande, ved at placere virkemidler på markniveauet. Den optimale sammensætning af virkemidler bestemmes af omkostningerne ved virkemidlet, potentialet og effekten lokalt for det enkelte virkemiddel samt indsatsbehovet til den målsatte sø og de nedstrøms liggende søer, Modellen optimerer den omkostningseffektive løsning per kystvandopland og per søopland. Ud over virkemidler på markfladen, indgår også et virkemiddel, der reducerer tabene fra brinker til vandløb samt fosfor-ådale. Omkostningerne består af de tabte indtægter fra landbrugsproduktionen på markerne, opgjort som dækningsbidrag II, og af etablerings- og driftsomkostningerne.
Foruden at kunne beregne omkostningseffektiv placering af fosforvirkemidler til søerne kan modellen nu også anvendes til sideeffektsberegninger for kvælstofindsats til kysterne, dvs. hvor meget reducerer kvælstofvirkemidlerne fosfortabet til kystvande og søer.
Det er første gang, at fosfor indarbejdes i denne type landsdækkende økonomiske model i Danmark, og indarbejdelsen har derfor været et større udviklingsarbejde, især ved koblingen af risikokortet med virkemidlerne og modelleringen af, at en effekt opstrøms også får en effekt til nedstrøms søer (en såkaldt søkæde-retentionseffekt). Ydermere kan der nu i modellen beregnes omkostningseffektivitet på reduktion af både fosfor og kvælstof hver for sig og samtidig.
Fakta
Påbegyndt: September 2020
Afsluttet: Maj 2023
Forskningsinstitution/konsulent: Aarhus Universitet, DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi
Officiel projekttitel: Omkostningseffektiv placering af fosforvirkemidler i forhold til søer
Kontakt: Hav- og Vandmiljø, e-mail: havogvandmiljoe@mst.dk
Relevante links