Regulering
Reguleringen af den danske offshore olie- og gasindustri sker først og fremmest gennem den danske Havmiljølov - Bekendtgørelse af lov om beskyttelse af havmiljøet – (LBK nr. 1032 af 25/06/2023). Loven fastsætter regler om udledning i havet og anden bortskaffelse af stoffer og materialer, der stammer fra undersøgelse eller udnyttelse af undersøiske mineralforekomster, herunder kulbrinter.
Miljøstyrelsen meddeler tilladelser til udledninger af spildevand fra offshore olie og gasanlæg. Tilladelserne tager afsæt i Bekendtgørelse om udledning i havet af stoffer og materialer fra offshore olie- og gasanlæg og om monitering i havet omkring anlæggene (BEK nr. 571 af 23/05/2023). Bekendtgørelsen implementerer bl.a. de beslutninger og anbefalinger som er truffet i regi af OSPAR samarbejdet. Bekendtgørelsen stiller konkrete krav til oplysninger om udledninger i forbindelse med efterforsknings- og produktionsboringer og injektionsboringer samt i forbindelse med den egentlige produktion af olie og gas og brøndvedligeholdelse.
OSPAR (Oslo-Paris) havkonventionen (https://www.ospar.org/) beskytter det marine miljø i det Nordøstlige Atlanterhav. OSPAR omfatter Danmark, Norge, Storbritannien, Nederlandene og en række andre lande.
OSPAR arbejder for at beskytte havet og den marine biodiversitet. Rammerne for OSPARs arbejde fastlægges gennem en række anbefalinger og juridisk bindende beslutninger.
Danmark deltager i OSPAR-samarbejdet i Oil Industry Committee (OIC), der bl.a. arbejder med retningslinjer og opstiller regler for udledning fra offshore olie/gas-industrien.
OSPAR - Oslo-Paris havmiljøkonventionen gælder for Nordatlanten inklusiv Nordsøen. Omfatter landene: Danmark, Nederlandene, Norge, Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Irland, Island, Spanien. De fire førstnævnte lande dækker tæt på 100 % af den samlede produktion af olie og gas i OSPAR-området.
I 2021 var den totale produktion af olieækvivalenter for de fire lande 279
millioner, heraf udgjorde Norges produktion ca. 190 millioner (68 %)
Storbritannien ca. 76 millioner (27 %), Holland ca. 8,6 millioner (3 %) og
Danmark 4,5 millioner (2 %).
Danmark implementerer relevante OSPAR anbefalinger og beslutninger gennem nationale initiativer og lovgivning, såsom vand- og naturplaner, samt havstrategier.
OSPAR konventionen beskytter det marine miljø i det Nordøstlige Atlanterhav. Konventionens område omfatter Atlanterhavet og det Arktiske hav fra Gibraltar i syd til Nordpolen og havet øst for Grønland til Kattegat i Øst.
Det er et stort område, der både omfatter nationale havområder med en tæt koncentration af menneskelig aktivitet og store havområder uden for national jurisdiktion, det vil sige i internationalt farvand.
Offshore kemikalier bruges til mange forskellige formål: smøring, beskyttelse mod korrosion, cementering af brønde, til at fjerne belægninger i rørene, til at adskille vand og olie, til at fjerne svovlbrinter i olie og gas, osv.
Størsteparten (ca. 80 %) bruges i forbindelse med efterforskningsboringer efter nye olie/gas-felter. Resten bruges i forbindelse med produktionen de steder, hvor der er fundet olie eller gas.
Der er i overensstemmelse med OSPAR-anbefalinger indført et særligt system for offshorekemikalier, der sikrer, at alle
kemikalier registreres og inden de tages i brug vurderes efter hvor stor risiko de udgør for miljøet. I systemet indgår, at de mest skadelige kemikalier skal forsøges udskiftet med mindre skadelige. Kemikaliernes skadelighed for miljøet er i Danmark angivet på en farveskala fra sort, rød, gul til grøn. Sorte kemikalier er ulovlige at anvende, røde kemikalier bør erstattes med mindre skadelige (substitution), gule kemikalier bør anvendes på en prioriteret måde, som samlet set giver mindst mulig skade på miljøet, og grønne kemikalier er kemikalier med meget lav risiko for miljøet.
I 2021 blev der i alt i den danske del af Nordsøen brugt ca. 9.700 tons offshore kemikalier. En del blev ledt ned i undergrunden og en del blev ført i land til videre behandling (genanvendelse eller bortskaffelse). De resterende ca. 4.500 tons blev udledt til havet. Heraf var ca. 30 tons røde, knap 3.700 tons gule og ca. 800 tons grønne kemikalier.
Olieoperatørerne i Danmark har ansvaret for at udarbejde beredskabsplaner, som i tilfælde af forurening af havet fra anlægget anviser procedurer til at bekæmpe forureningen. I beredskabsplanerne sikres det, at operatøren har en passende mængde opsamlingsudstyr til rådighed, og at dette kan mobiliseres inden for en fastsat maksimal responstid. Beredskabsplanerne udfærdiges i henhold til beredskabsbekendtgørelsen, bekendtgørelse nr. 909 af 10. juli 2015.
Beredskabsplanerne som operatørerne har udarbejdet skal godkendes af
Miljøstyrelsen. Planerne skal holdes ajour og væsentlige ændringer skal
godkendes af Miljøstyrelsen.
I beredskabsplanerne sikres det, at operatøren har en passende mængde
opsamlingsudstyr til rådighed, og at dette kan mobiliseres inden for en fastsat maksimal responstid.
Operatøren skal råde over materiel til mekanisk og kemisk bekæmpelse af olie. Kemisk bekæmpelse (dispergeringsmidler) må kun ske efter forudgående tilladelse fra Miljøstyrelsen. Der skal regelmæssigt holdes øvelser. Operatøren dækker udgifter til opsamling af olie fra et oliespild.
Miljøstyrelsen vil i en spildsituation afstemme indsatsen med operatøren, så det sikres, at mekanisk bekæmpbar olie bliver forsøgt opsamlet, hvis oliespildet er muligt at opsamle.
Oil Spill Contingency Plan 20” Gorm-Filsø Oil Pipeline operated by Ørsted Rev 07
Godkendelse af beredskabsplan for Ørsted A/S Gorm-Filsø Oil Pipeline
For TotalEnergies EP, Ineos og Wintershall pågår arbejdet med at godkende planerne.
Danmark deltager i en række regionale konventioner og aftaler, der i tilfælde af en større olieforurening sikrer, at landene hjælper hinanden. For eksempel har OSPAR landene et samarbejde om anvendelse af udstyr over landegrænser, hvis der opstår behov ved større oliespild.
Desuden har Danmark indgået operative aftaler med tilsagn om assistance med Sverige, Tyskland og Holland.
Arbejdstilsynet og Miljøstyrelsen udgør sammen den kompetente myndighed, som varetager de myndighedsopgaver, der følger af EU Offshore direktivet. Arbejdstilsynet og Miljøstyrelsen har indgået en samarbejdsaftale, der skal sikre, at de to myndigheders arbejde på offshore området koordineres i nødvendigt omfang.
Forsvaret flyovervåger olieudslip i de danske farvande og har også et
bekæmpelsesberedskab i form af specialudrustede miljøskibe.
Generel udledningstilladelse for INEOS E&P A/S
Forlængelse af udledningstilladelse - INEOS E&P A/S - 2023
Forlængelse af udledningstilladelse - INEOS E&P A/S - 2024
Tilladelse til udledning af olie i forbindelse med afbrænding af
råolie via flareboom - INEOS E&P A/S
Udledningstilladelse til 50 kg af produktet, OR-15, ved Solsort borekampagnen - INEOS E&P A/S - 2024
Tilladelse til udledning af Coiled Tubing Lubricant, M303, MEG 60% og Castrol Brayco Micronic SV/B - INEOS E&P A/S 2024
Generel udledningstilladelse for TotalEnergies EP Danmark A/S
Forlængelse af udledningstilladelse for TotalEnergies EP - 2023
Tilladelse Til Ændringer I Den Generelle Udledningstilladelse For 2023
Forlængelse af udledningstilladelse for TotalEnergies EP Danmark A/S - 2024
Tilladelse til udledning af offshore kemikalier for TotalEnergies E&P Danmark A/S 2024
Udledningstilladelse TotalEnergies E&P Danmarks A/S for produktionsenhederne Tyra og Harald - 2024
Tilladelse til udledning af Alvask Heavy Offshore for TotalEnergies EP Danmark A/S
Tilladelse til udledning af Ecospacer II - TotalEnergies EP Danmark A/S
Udledningstilladelse i forbindelse med brøndboring ved Harald
Tilladelse til udledning af offshore kemikalier ved fjernelse af subsea bypass ved Tyra august 2024
Generel udledningstilladelse for Wintershall Noordzee BV (Wintershall)
Forlængelse af udledningstilladelse for Wintershall Noordzee BV - 2023
Permission for use of chemicals at Ravn-A2 well closure 24th october 2023
Permit for use of chemicals for P&A activities at Ravn Platform June 2024
Tilladelse til brug af kemikalier til P&A aktiviteter på Ravn Platform - Juni 2024
Her kan du anonymt indsende oplysninger om overtrædelse af miljøreglerne eller miljøproblemer i øvrigt på offshore olie- og gasanlæg, som du har skaffet dig adgang til i forbindelse med dine arbejdsrelaterede aktiviteter:https://offshore-mst.sit-wb.dk/#/.
Inden du indsender oplysninger, er det vigtigt at du har sat sig ind i hvad der kan indberettes om, som beskrevet i denne vejledning. Her kan du bl.a. finde oplysninger om, hvilke persongrupper, der er omfattet, hvad der er omfattet af whistleblowerordningen, hvordan dine oplysninger bliver håndteret, og hvilke rettigheder du har som whistleblower.