Vejledning for brug af whistleblowerordning for offshore olie- og gasanlæg

Inden du benytter dig af denne whistleblowerordning, vil vi opfordre dig til at undersøge, om du har mulighed for at bruge din arbejdsgivers whistleblowerordning. Hvis du ønsker at benytte offshore-områdets eksterne whistleblowerordningen, er det vigtigt, at du læser nedenstående retningslinjer på området. Her kan du bl.a. finde oplysninger om, hvad der er omfattet af whistleblowerordningen, hvordan dine oplysninger bliver håndteret, og hvilke rettigheder du har som whistleblower.

Hvem kan indberette?

Whistleblowerordningen kan benyttes af fysiske personer, der foretager indberetning eller offentliggør oplysninger om overtrædelse af miljøreglerne eller miljøproblemer i øvrigt på offshore olie- og gasanlæg, som personen har skaffet sig adgang til i forbindelse med vedkommendes arbejdsrelaterede aktiviteter, og som tilhører følgende persongrupper:

  • Arbejdstagere  
  • Selvstændigt erhvervsdrivende
  • Aktionærer og medlemmer af direktionen, bestyrelsen, tilsynsrådet eller det tilsvarende ledelsesorgan i en virksomhed 
  • Frivillige
  • Lønnede eller ulønnede praktikanter
  • Personer, som arbejder under tilsyn og ledelse af kontrahenter, underleverandører og leverandører
  • Personer, der foretager indberetning eller offentliggørelse af oplysninger, som vedkommende har skaffet sig adgang til i et arbejdsmæssigt forhold, som siden er ophørt
  • Personer, hvis arbejdsmæssige forhold endnu ikke er påbegyndt, der indberetter oplysninger om overtrædelser, som vedkommende har skaffet sig adgang til i løbet af ansættelsesprocessen eller andre før-kontraktuelle forhandlinger.

Det er i øvrigt frivilligt for andre personer at indberette via ordningen, her skal man dog være opmærksom på, at man ikke vil opnå beskyttelse efter whistleblowerloven, som er beskrevet nedenfor. Henvendelsen vil dog stadig blive behandlet fortroligt.

Aktindsigt

Hvis du er omfattet af en af persongrupperne i whistleblowerloven (som nævnt i oplistningen ovenfor), og har eller har haft arbejdsrelateret aktiviteter med virksomheden, som du indberetter om, er din indberetning undtaget fra retten til aktindsigt efter offentlighedsloven.

Hvis Miljøstyrelsen på baggrund af en whistleblowerindberetning åbner en tilsynssag, vil dem, der er berørt af indberetning (f.eks. virksomheden, der indberettes om) blive part i tilsynssagen. Parter i en sag hos Miljøstyrelsen har mulighed for partsindsigt i sagen efter forvaltningsloven, men oplysningerne om din identitet og oplysninger, der kan føre til at din identitet kan udledes, vil ikke blive givet dem, der er berørt af indberetning.

Hvilke oplysninger er omfattet af ordningen?

Ordningen omfatter offshore olie- og gasanlæg, hvor der sker eller er sket en overtrædelse af miljøreglerne eller i øvrigt er i miljøproblemer.

Hvis du vil indberette andre problemer på et offshore olie- og gasanlæg

Hvis du mener, at der på et offshore olie- og gasanlæg er en mulig overtrædelse af reglerne om sikkerhed eller arbejdsmiljø skal du indberette det til Arbejdstilsynet. Læs mere her: https://offshore.at.dk/whistleblower/.

Er du i tvivl om den mulige overtrædelse er et miljøproblem eller et sikkerheds- eller arbejdsmiljøproblem, kan du indberette til Miljøstyrelsen eller Arbejdstilsynet. Vi sørger for, at din indberetning ender hos den rigtige myndighed. Du vil blive orienteret om videresendelsen.

Hvis din indberetning ikke omhandler miljøforhold på et offshore olie- og gasanlæg, kan du anvende den nationale whistleblowerordning. Her kan du indberette oplysninger om overtrædelser om andre miljøforhold, som ikke er relateret til offshore olie- og gasanlæg. Læs mere her: https://whistleblower.dk/.

Hvordan laver man en indberetning?

Du kan indberette til whistleblowerordningen via indberetningsportalen (Statens whistleblowersystem), telefonisk eller ved fysisk fremmøde. Det er kun via indberetningsportalen du kan være anonym.

Du finder portalen her: https://offshore-mst.sit-wb.dk

Hvis du vil kontakte os telefonisk, kan du henvende dig på dette telefonnummer: 20861994. Hvis du henvender dig via telefon, skal du være opmærksom på, at vi som udgangspunkt, vil kunne se dit telefonnr.

Ved mundtlig indberetning vil vi indhente samtykke hos dig til at optage samtalen. Hvis dette ikke kan lade sig gøre, vil vi udarbejde et referat af samtalen, som du skal kontrollere, berigtige og acceptere ved at underskrive det.

Hvis du henvender dig pr. telefon, kan vi derudover også lave en afskrift af samtalen, som også skal kontrolleres, berigtiges og accepteres med underskrift af dig.

Der er også mulighed for et fysisk møde inden for 7 dage, fra henvendelsestidspunktet, hvis der er behov herfor.

Anonyme indberetninger via indberetningsportalen

Statens Whistleblowersystem sporer eller registrerer ikke IP-adresser eller andet, der kan afsløre en anonym indberetning. Du skal selv være opmærksom på at undlade at oplyse dit navn eller andre personhenførbare oplysninger og at filer som dokumenter og billeder kan indeholde metadata, der kan betyde, at din anonymitet kompromitteres.

Navngivne indberetninger

Hvis du ikke ønsker at være anonym, skal du selv sørge for at tilføje dine kontaktoplysninger til indberetningen.

En indberetning til whistleblowerordningen vil ikke i sig selv medføre, at du bliver part i en sag, herunder opnår de almindelige partsrettigheder (f.eks. partshøring, begrundelse, partsaktindsigt og mulig klageadgang). Der kan dog være tilfælde, hvor en whistleblower har partsstatus i en sag, som indberetningen omhandler eller giver anledning til.

Hvornår er du beskyttet?

Er du en af de personer, der kan anvende den eksterne whistleblowerordning for offshore olie- og gasanlæg – og indberetter du oplysninger, der er omfattet af ordningen – er du som udgangspunkt beskyttet som whistleblower. 

Hvis du har offentliggjort oplysningerne, vil du være beskyttet som whistleblower, hvis:

  1. Du har foretaget en indberetning til whistleblowerordningen uden at vi har reageret inden for 3 måneder (6 måneder i behørigt begrundede tilfælde)
  2. Du har grund til at tro, at overtrædelse udgør en overhængende eller åbenbar fare for offentlighedens interesser.
  3. Du har rimelig grund til at tro, at indberetning til whistleblowerordningen vil medføre risiko for repressalier eller der er ringe udsigt til, at overtrædelsen imødegås effektivt (f.eks. fordi bevismateriale kan blive skjult eller ødelagt)

Det er imidlertid et krav for, at du bliver beskyttet som whistleblower, at du er af den overbevisning, at oplysningerne, du indberetter, er korrekte. Du skal med andre ord være i ”god tro” om rigtigheden af oplysningerne. Du vil derfor ikke være beskyttet som whistleblower, hvis du f.eks. med vilje indberetter forkerte oplysninger til whistleblowerordningen. Du kan blive straffet med bøde, hvis du bevidst indberetter urigtige oplysninger, ligesom du også kan blive straffet efter anden lovgivning – f.eks. straffeloven – hvis du bevidst indberetter urigtige oplysninger. 

Hvordan er du beskyttet?

Du vil som whistleblower ikke kunne ifalde ansvar for at tilegne dig de oplysninger, som du indberetter om, medmindre den måde, du har tilegnet dig oplysningerne på, er strafbar. Det vil det eksempelvis være, hvis du har skaffet oplysningerne ved indbrud, tvang, trusler, hacking, ulovlig optagelse, aflytning af andre eller lignende. Du må derfor f.eks. ikke skaffe dig adgang til oplysninger ved at bryde ind i lokaler eller lignende, idet indbrud i sig selv er strafbart. 

Du vil som whistleblower, der i god tro indberetter oplysninger til whistleblowerordningen, ikke kunne ifalde ansvar for at bryde en lovbestemt tavshedspligt i forbindelse med de oplysninger, som du indberetter, hvis du med rimelig grund troede, at indberetningen afslørede et forhold, som vedrører potentielle overtrædelser af miljøreglerne eller miljøproblemer i øvrigt på offshore olie- og gasanlæg.

Du er som whistleblower beskyttet mod repressalier – herunder trussel om repressalier eller forsøg på repressalier – hvis du foretager en indberetning til en whistleblowerordning. Du må heller ikke hindres eller forsøges hindret i at foretage en indberetning.

Kort sagt betyder det, at f.eks. din arbejdsplads ikke må straffe dig på nogen måde, hvis du foretager en indberetning i god tro om oplysningernes rigtighed.

Hvis der skulle blive anlagt en sag ved domstolene imod dig, har du ret til søge afvisning af søgsmålet. Afvisningen kan ske ved, du henviser til at indberetning eller offentliggørelse af oplysninger var nødvendige for at kunne afsløre en overtrædelse omfattet af whistleblowerlovens § 1, stk. 1.

Hvordan behandles en indberetning?

Ved modtagelse af en indberetning foretager vi en indledningsvis vurdering af, om der er grundlag for en egentlig sagsbehandling af forholdet.

Modtages der indberetninger, der falder uden for ordningernes anvendelsesområde, vil vi – afhængigt af henvendelsens karakter – vejlede om den videre håndtering af henvendelsen. Hvordan den enkelte henvendelse skal håndteres, vil bero på en konkret vurdering af bl.a. henvendelsens indhold og karakter.

Hvis der er grundlag for en behandling af indberetningen, iværksættes en nærmere undersøgelse af forholdet under inddragelse af oplysninger internt i Miljøstyrelsen samt i relevant omfang under inddragelse af eksterne myndigheder samt offentlige tilsynsorganer. Hvis det viser sig, at indberetningen ligger inden for ordningens anvendelsesområde, vil henvendelsen blive håndteret i whistleblowerenheden, med henblik på at vurdere, om der skal ske videregivelse af indberetningen til relevante myndigheder, herunder politi- og anklagemyndighed og øvrige relevante tilsynsmyndigheder.

Du vil som udgangspunkt senest tre måneder efter indberetningen blive orienteret om sagens behandling og eventuelle resultater. I særlige tilfælde, f.eks. ved komplekse indberetninger, vil fristen for orientering kunne forlænges til seks måneder. Orienteringen kan dog i visse tilfælde være begrænset af regler om tavshedspligt m.v. 

Hvordan indberetninger registreres

Alle informationer og dokumenter fra en indberetning registreres (elektronisk), så beviser er sikret. Det samme bliver eventuelle referater, afskrifter eller optagelser, hvis du har henvendt dig mundtligt til os.

Sagerne vil have en begrænsning, så de kun kan tilgås af whistleblowerenheden.

Særlige regler om tavshedspligt m.v.

De medarbejdere, som arbejder i whistleblowerenheden, er underlagt en særlig tavshedspligt.

Aktindsigtsreglerne er fraveget. I stedet er der en offentlighedsordning med begrænsede oplysninger, hvor whistleblowerenheden er forpligtet til at oplyse om antallet af indberetninger, status for opfølgning, temaet for indberetning m.v. Der vil ikke blive offentliggjort personoplysninger eller personhenførbare oplysninger.

Den du indberetter om kan ikke få partsaktindsigt, bliver ikke partshørt om og modtager ikke begrundelse med oplysninger om din identitet eller oplysninger der direkte eller indirekte kan udlede din identitet. Miljøstyrelsen må ikke oplyse over for din arbejdsgiver eller andre, at vi har modtaget en indberetning.

Underretning om behandling af personoplysninger

Hvis vi har modtaget dine personoplysninger, kan du læse mere her om, hvordan Miljøstyrelsen behandler personoplysninger.