Spørgsmål og svar om Byg og Miljø

De nedenstående spørgsmål omhandler kun industrimiljø og er inddelt i grupperne:

  • Ansøgning
  • Myndighederne og ansøgningen
  • Dispensation
  • Afgørelse

Ansøgning

Jeg skal kun søge om spildevandstilladelse, skal jeg bruge Byg og Miljø?

Ja, hvis virksomheden er omfattet af:

  • bilag 2 til godkendelsesbekendtgørelsen
    eller
  • bekendtgørelse om virksomheder, der forarbejder emner af jern, stål eller andre metaller

så skal ansøgning om tilslutning af spildevand til renseanlæg søges via Byg og Miljø.


Skal alle de aktiviteter, der skal indgå i ansøgningen, vælges fra start af, for at få afgørelserne samtidigt (samtidighed)?

Virksomheden får samtidighed, når den søger om de relevante tilladelser på samme tid. Der er to måder at gøre det på i Byg og Miljø. Virksomheden kan:

  1. Enten fra start vælge de aktiviteter, der skal indgå i ansøgningen – altså miljøgodkendelse eller anmeldelse af virksomhed, VVM-screening og tilslutning af industrispildevand til kloak.
  2. Eller senere vælge aktiviteten Miljøgodkendelse eller anmeldelse af virksomhed. Hvis virksomhedens svar på de næste trin i ansøgningen viser, at aktiviteterne kræver fx spildevandstilladelse og/eller en VVM-screening, så vil ansøgningen automatisk blive udvidet med de relevante oplysningskrav.

Hvis virksomheden ved en fejl har valgt en forkert aktivitet, kan den altid slette den og vælge en ny.


Visse oplysninger er fortrolige, hvordan angiver jeg det?

Når du indtaster oplysninger i Byg og Miljø, kan du markere de oplysninger, som du anser som følsomme for virksomhedens forretning, hvis de deles med offentligheden. Det betyder ikke, at oplysningerne nødvendigvis vil blive holdt fortrolige, men det er en oplysning til myndigheden om at være opmærksom.

Når miljøgodkendelsen bliver offentliggjort, eller hvis der anmodes om aktindsigt, vil myndigheden tage aktivt stilling til, hvilke oplysninger der i henhold til lovgivningen kan holdes fortrolige. Det er godkendelsesmyndigheden, der afgør, hvad der kan undtages fra offentliggørelse.


Hvad med evt. lokale hensyn i miljøansøgningssystemet, fx forhold til naboer, lokalplaner, natur m.v.?

Byg og Miljø foretager automatisk en konfliktsøgning efter forhold, regler og begrænsninger, der gælder for de matrikler, ansøgningen omfatter. Sammen med ansøgningen får myndigheden en konfliktrapport over de konfliktsøgninger, der er med i ansøgningstypen, og en liste med de steder, hvor der er konflikt. Konfliktrapporten er det eneste dokument, der udelukkende vises for sagsbehandleren, idet myndigheden skal have sikkerhed for, hvilke bestemmelser og forhold der er undersøgt. Ansøgeren ser udelukkende de bestemmelser og forhold, der kan have indflydelse på sagen, dvs. hvor der faktisk er fundet noget.

Konfliktsøgning under miljøansøgninger i Byg og Miljø er magen til systemet for byggeansøgninger, og søgningen er baseret på samme konflikttyper. Konflikttyper er eksempelvis lokalplaner, fredede områder, byzoner og beskyttede vandløb.


Hvordan undgår jeg at ansøge om det forkerte?

Det er virksomhedens ansvar at søge om det rigtige.


Kan oplysninger flyttes fra én del af ansøgningen til en anden, fx mellem byggeansøgninger og miljøansøgninger?

I Byg og Miljø er det muligt at dele uploadede informationer inden for samme projekt. Det er dog ikke muligt at dele dokumentationskrav.


Hvad hvis jeg ikke søger digitalt? (undtagelsesbestemmelse)

Myndigheden skal som hovedregel afvise ansøgninger, der ikke søges digitalt, hvis det drejer sig om en bilag 2-virksomhed.
Det gælder også for ansøgning om miljøgodkendelse fra en bilag 1-virksomhed. Undtagelsen er, når der foreligger særlige forhold, der gør, at ansøgningen ikke kan indgives via den digitale selvbetjening, eller hvis der ud fra en økonomisk vurdering er klare fordele ved at modtage ansøgningen på anden måde end digitalt.

Myndighederne og ansøgningen

Hvem er godkendelsesmyndighed?

Under Status for ansøgningen i Byg og Miljø kan man se, hvilken myndighed der skal behandle ansøgningen. Det er sted og aktivitet, der bestemmer, hvem der er myndighed.


Skal ansøgningen starte forfra, hvis kommunen foreslå ændringer, fx af hovedaktivitet/biaktivitet?

Ansøgningen skal ikke starte om, men dokumentationskravene vil ændre sig, hvis listepunktet ændres. De dokumentationskrav, der er ens for de to listepunkter, vil stadig være udfyldt, mens dokumentationskrav, der kun gælder det tidligere listepunkt, er slettet, og dokumentationskrav, der kun gælder det nye, står tomme og skal udfyldes. Det er derfor vigtigt at afklare fx hoved- og biaktiviteter og listepunkter på et indledende tidspunkt.


Kan myndigheden følge med i ansøgningen og evt. hjælpe til undervejs?

Virksomheden kan fra starten give en rådgiver eller miljømyndigheden adgang til sagen i Byg og Miljø, så de kan læse projektets indhold, udfylde dokumentation eller søge på virksomhedens vegne.
Når lokaliteten på projektet er valgt, vil det fremgå, hvem der er myndighed. Virksomheden opfordres til at benytte muligheden for den vejledning en forhåndsdialog med myndigheden giver.


Modtager myndigheden ansøgningerne i kommunens dokumenthåndteringssystem/fagsystem?

Hvis kommunens dokumenthåndteringssystem eller fagsystem er integreret til Byg og Miljø, vil myndigheden automatisk modtage de dokumenter og oplysninger, som virksomheden sender. Det samme gælder for Miljøstyrelsen.

Dispensation

Kan jeg søge om tilladelse til at påbegynde bygge- og anlægsarbejder i Byg og Miljø?

Du kan søge om tilladelse til at gå i gang med bygge- og anlægsarbejder, før der er meddelt miljøgodkendelse og få en VVM-screeningsafgørelse, men ikke i Byg og Miljø. Man skal kontakte sin myndighed herom.

Hvor kommer afgørelserne henne?

Man vil enten modtage afgørelser via Byg og Miljø eller på samme måde, som inden processen blev digital, fx via e-mail. Inden myndigheden træffer den endelige afgørelse, får virksomheden tilsendt et udkast til afgørelserne til kommentering.

Afgørelse

Bliver jeg orienteret forud for offentliggørelse af visse oplysninger?

Ja, virksomheden bliver orienteret forud for offentliggørelse af visse oplysninger, som fx miljøgodkendelse og påbud.