Efter tatovering

* Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov

HVAD SKAL JEG HUSKE, NÅR JEG HAR FÅET LAVET MIN TATOVERING?

Når du har fået din tatovering, bør du bl.a. pleje huden for at undgå infektion – og så bør du undgå sollys på det tatoverede område. Efter huden er helet op, bør du bruge solcreme på den tatoverede hud.

SÅDAN PASSER DU PÅ DIN TATOVERING:

Spørg tatovøren om følgende, når du har fået din tatovering:

 • Hvordan skal jeg pleje tatoveringen og forebygge betændelse?
 • Kan jeg få en skriftlig instruktion om pleje af tatoveringen?
 • Hvor længe går der, før tatoveringen er helet?
 • I hvilke tilfælde skal jeg kontakte min læge?

SÅDAN KAN DU BEHANDLE DIN TATOVERING:

Der går typisk tre til fire uger før tatoveringen er helet. Du skal derfor regne med at behandle tatoveringen i den periode . Pleje af din tatovering er meget vigtigt for at undgå betændelse, sår- og ardannelse og anden infektion:

 • Når du er blevet tatoveret dækkes tatoveringen normalt med plastikfilm. Nogle tatovører anbefaler, at filmen sidder i 3-4 timer, mens andre anbefaler, at den sidder i op til 24 timer.
 • Vask hænderne i varmt vand og sæbe, og fjern forsigtigt filmen. Tatoveringen skylles herefter forsigtigt i varmt vand med sæbe, så eventuelt overskydende farve og blod vaskes væk. Lad tatoveringen lufttørre eller dup den med et rent viskestykke.
 • Den første uge skal såret skylles 2-3 gange om dagen. Sårflagerne skal helst falde af, af sig selv, så husk at være forsigtig.
 • Når huden begynder at hele, kan tatoveringen dubbes med sårsalve for at forhindre udtørring.
 • Undgå for stramt tøj på en ny tatovering, som f.eks. bh-stropper, trussekanter og buksekanter, der sidder og gnider på huden. Jo mindre der generer din tatovering, jo bedre helingsforløb vil du få.
 • De første to uger efter en tatovering, bør du undgå svømning, sollys og bevægelser der strækker huden.
 • Efterfølgende bør du altid bruge solcreme på din tatovering, da sollys kan nedbryde farven.

ER DET NORMALT, AT EN TATOVERING KLØR?

Ja, tatoveringen klør, mens den heler. Det er normalt. Desværre oplever en del også kløe, når tatoveringen kommer i sollys. Man kan også risikere at tatoveringen klør permanent.

HVOR LÆNGE HOLDER EN TATOVERING FARVEN?

En tatovering kan holde i mange år, men solen kan blege den. Husk derfor altid at bruge solcreme på tatoveringer.

KAN JEG FÅ TATOVERINGEN TEGNET OP IGEN?

Ja, man kan godt friske sin tatovering op igen, hvis den er blevet bleg eller har mistet farven.

HVAD HVIS JEG VIL HAVE FJERNET MIN TATOVERING MED LASER?

Når man først har få lavet en tatovering, så bliver blækket eller dele heraf optaget i kroppen fordi blækket sprøjtes direkte ind under huden - det er derfor rigtig svært at få alt blækket fjernet igen. Det er ikke fuldstændigt kortlagt, hvad der sker med/i kroppen når tatoveringer fjernes med laser. Kemisk og toksikologisk set, så kan der ved udsættelse af lys/laser ske det, at større molekyler i blækket nedbrydes til mindre molekyler. Disse mindre molekyler kan frigives fra blækket der lagres i huden, og herved frigives og transporteres rundt i kroppen. Vi kender ikke konsekvensen heraf, men det kan være problematisk. Der er også risiko for at få ar eller pigmentfejl. Hvis man oplever gener fra en tatovering, bør man derfor rådføre sig med sin læge.

KONTAKT VORES INFORMATIONSCENTER

Har du spørgsmål til kemi i tatoveringer kan du kontakte Miljøstyrelsens Informationscenter på  e-mail:  eller på tlf. 7254 4466 (mandag-torsdag kl. 9:30 - 16 og fredag kl. 9:30 - 15) eller Miljøstyrelsens tatoveringspostkasse: tatovering@mst.dk

Du kan også læse mere om tatoveringer og semipermanente tatoveringer på Miljøstyrelsens hjemmeside.