Sorte hennatatoveringer

Midlertidige hennatatoveringer males i mørke farver på huden i diverse kunstneriske mønstre. Der er tale om tatoveringer, som forsvinder igen i løbet af nogle dage eller en uges tids. Men der kan være tilsat kemiske stoffer, som er forbudte at anvende på huden, og som kan medføre alvorlige allergiske reaktioner.

Sorte hennatatoveringer er populære om sommeren i Europa. Omrejsende hennakunstnere besøger udendørs arrangementer såsom tivolier, festivaler, markeder, basarer og andre turistområder.

Mange foretrækker den sorte farve frem for hennas naturlige farve. Denne form for midlertidig tatovering der efterligner "stammetatoveringer" er særlig populær hos unge mennesker. 

Advarslen "undgå al kontakt med huden" giver mening for sorte hennatatoveringer.

En sort hennatatovering kan umiddelbart virke som noget uproblematisk, da det jo ikke er en rigtig tatovering, der er blivende. Ikke desto mindre kan det at få en hennatatovering i visse situationer give en allergi, der er blivende, og som gør det risikabelt at farve hår fremover.

Hennatatoveringer er ikke egentlige tatoveringer, da de males på hudens overflade. Det er ikke selve hennaekstraktet, der anvendes til hennatatoveringen, der fremkalder allergien, men derimod det mørke farvestof PPD (para-phenylene diamine), der tilsættes for at forlænge holdbarheden og ændre farven af hennatatoveringen. PPD er stærkt allergifremkaldende for huden.

Det er ikke sikkert, du vil mærke, at du er blevet allergisk i første omgang, typisk reagerer huden først den næste gang, man bliver udsat for PPD, hvilket f.eks. kan være i forbindelse med hårfarve. PPD findes nemlig i en del hårfarver, og er du først blevet allergisk via en henna tatovering, kan du risikere en voldsom allergisk reaktion næste gang du farver hår.

Hennatatoveringer med PPD er ikke tilladt i EU. PPD er kun tilladt at bruge i hårfarver.

Tips om hennatatoveringer

  • Hvis du vil være sikker på at undgå PPD allergi, så hold dig helt fra at få lavet en henna tatovering. 

  • Hvis du vil have en henna-tatovering, så undgå sorte hennatatoveringer og hold dig til hennatatoveringer, der er brun-orange. 
  • Har du allerede fået lavet en henna tatovering og har du reageret allergisk på denne tatovering, bør du helt afholde dig fra at farve hår.

  • Selv om du ikke har reageret allergisk på en henna tatovering, bør du være ekstra forsigtig med at farve hår. Du kan godt have fået allergien uden at have reageret.

Sådan genkender du sort henna

Naturlig hennapasta har en grøn-brun farve eller en meget mørk brun-grøn farve. Hvis kunstnerens/malerens pasta har en mørkere farve, er der højst sandsynligt tilsat farvestoffer i pastaen og man bør derfor undgå at få en tatovering. 

Faktaark om sorte hennatatoveringer