Smykker og brugskunst af genbrugsmaterialer

Det er blevet populær at anvende gamle ting på nye kreative måder, for eksempel kan gamle gulvbrædder blive til en reol. En gammel flaske kan blive til et minidrivhus, og det er en fin måde at spare ressourcer på. Men det er ikke al genanvendelse, der er godt, for dig og din familie.

Det er vigtigt du tænker over, hvad de materialer, som du vil genanvende, har været beregnet til tidligere.  Generelt bør du ikke lave smykker eller brugskunst af visse genbrugsmaterialer som f.eks.:

  • Cykelslanger og cykeldæk

  • Blød plast

  • Elektronik

Tips når du genanvender

Overvej om tingene er egnet til hudkontakt
Hvis det produkt du gerne vil genanvende ikke har været beregnet til hudkontakt så kan det indeholde kemiske stoffer, som kan skade din hud ved længere varende hudkontakt. Sengetøj kan man sagtens lave om til tøj, mens for eksempel gardiner kan indeholder farvestoffer og flammehæmmere, som ikke er beregnet til kontakt med huden.

På samme måde er det ikke godt at lave armbånd af gamle ledninger, da de kan indeholde bly.

Genanvend ikke brugt elektronik
Du bør ikke skille gammel elektronik ad og bruge indmaden som f.eks. en drejemotor i en pladespiller eller andre elektriske komponenter. Elektronik indeholder typisk en række kemiske stoffer, som er beregnet til at være kapslet inde.

Vær opmærksom når du laver legetøj af gamle genbrugsmaterialer
Vær særlig opmærksom, hvis du laver legetøj til eller sammen med dine børn. Produkter til børn skal overholde nogle særlige skrappe krav. Det er fordi, at børn er mere følsomme og de kan finde på at putte ting i munden. Laver du legetøj af andre ting kan der være kemiske stoffer i, som er uegnet for børn.