Når vi køber en ting, fx en mobiltelefon, og senere smider den ud, skaber vi affald. En mobiltelefon vejer mellem 100 og 200 gram og bliver til samme mængde affald. Men der blev også brugt ressourcer og skabt affald, da telefonen og dens komponenter blev produceret. Det kaldes produkternes skjulte ressourceforbrug.
En mobiltelefon er årsag til et skjult ressourceforbrug på 26 kilo. Det er langt over 100 gange telefonens vægt. En tørretumbler har et ressourceforbrug på ca. et ton og et fladskærms-tv på 2,6 tons. Derfor betyder, at det samlede skjulte ressourceforbrug per dansker er på over 70 tons.
Du kan derfor spare mange ressourcer og gavne miljøet ved at sørge for, at dine ting bliver brugt ‒ eller genbrugt ‒ i stedet for at blive til affald.
1. Køb kvalitet
Køb produkter, der kan holde, og som kan repareres. Så skal du ikke smide ud og købe nyt så ofte. Det sparer affald og er også godt for privatøkonomien. Produkter af god kvalitet egner sig desuden bedre til genbrug eller videresalg.
2. Lad tingene gå videre
Del, giv, byt, lån, køb brugt, og brug lejeordninger. Jo flere der bruger tingene, des færre ting er der brug for.
3. Brug igen og igen
Brug produkter og emballager, der kan genbruges, og brug dine gamle ting på nye måder.
4. Køb noget, der aldrig bliver til affald
Gå efter miljøvenlige oplevelser, og køb spil, musik og film som downloads. Biografturen eller museumsbesøget skaber kun lidt affald.
5. Spild mindst muligt
Køb kun det, du har brug for, undgå madspild, brug e-mail og e-boks, og sig nej tak til trykte reklamer.