I medfør af § 1, stk. 3 i modtagebekendtgørelsen kan havne og virksomheder i fællesskab oprette og drive modtageanlæg.
Muligheden for samarbejde var ikke nævnt i de to oprindelige bekendtgørelser – fra midten af 80erne - om modtagefaciliteter, men var nævnt som en mulighed i vejledningen om modtageordninger (vejledning af 3. maj 1981). Det anføres således blandt andet i punkt 9: "Spørgsmålet om muligheden for og hensigtsmæssigheden af helt eller delvis fælles løsninger bør under hensyntagen til de stedlige forhold indgå i havnebestyrelsens overvejelser om etablering af modtageanlæg".
Spørgsmålet om samarbejde er naturligvis i dag mest relevant med hensyn til lystbådehavnenes etablering af modtageanlæg for kloakspildevand. Det er desværre ikke muligt at angive en bestemt grænse i form af maksimal afstand eller sejltid for, hvornår samarbejde mellem to havne er acceptabelt.
Naturligvis bør forhold vedrørende unødig forsinkelse indgå i overvejelserne, jf. spørgsmålet om dette. Herudover bør spørgsmålet om økonomi naturligvis indgå, således skal modtageordningen ikke dimensioneres, således at den kan klare enhver spidsbelastningssituation.
De havne, der ønsker at samarbejde, må skønne over antal anløb, der forventes af lystbåde med opsamlingstanke til kloakspildevand. Ligeledes må der skønnes over fordelingen af anløb.
I tvivlspørgsmål anbefales det, at havnene henvender sig til Miljøstyrelsen.