Webtilgængelighed for redaktører af mst.dk

Sådan gør du dit indhold webtilgængeligt

Det er vigtigt at sikre, at Miljøstyrelsens digitale platforme lever op til reglerne for tilgængelighed. Loven om webtilgængelighed er blevet betydeligt skærpet. Det er derfor endnu vigtigere end før, at vores hjemmesider gøres tilgængelige for alle.

Loven skal sikre, at så mange som muligt kan bruge offentlige myndigheders websteder og apps. Det gælder ikke mindst brugere med funktionsnedsættelse, herunder blinde, svagtseende og ordblinde.

Nogle af reglerne for tilgængelighed er af teknisk karakter, som du som redaktør ikke har mulighed for at ændre, mens andre er redaktionelle, og som du skal arbejde med. Når både koden bag Miljøstyrelsens websites og det redaktionelle indhold er lavet rigtigt, kan en fx blind bruger med en skærmlæser let navigere sig gennem siden.

I arbejdet med tilgængelighed sørger vi både for at have inkluderende sites, der ikke udelukker nogle målgrupper, og gennem arbejdet med tilgængelighed skaber du som redaktør også et mere brugervenligt site, da et tilgængeligt site kommer alle brugerne til gode. Derudover hjælper mange af initiativerne i webtilgængelighed også med at optimere SEOen på vores sites.

Titel er vigtig

Gør brug af CMSets indbyggede overskrifter og brug dem gerne i flere niveauer. Dette har også en positiv effekt på, hvor let søgemaskiner har ved at finde dine sider. Sørg for at bruge overskrifterne i den korrekte rækkefølge: H1, H2, H3 osv. Vi anbefaler dog, at du maks bruger til H3. 

Som for brugere uden særligt udstyr er titlen vigtig, fordi den svagtseende ikke kan bruge den visuelle kontekst omkring titlen til hurtigt at afkode siden eller indholdet.

Afsnit/rubrikker og mellemrubrikker

Bryd din tekst op i mindre afsnit. Jo kortere afsnit, jo lettere er det for brugerne at læse dem og danne sig et overblik.

Blinde og ordblinde navigerer ligesom seende ved at skimme, skanne, forkaste eller læse/vælge web-indholdet. Hvis rubrikkerne ikke er formaterede, kan man ikke skimme og skanne med en skærmlæser, men brugeren må læse hele siden fra en ende af.

Skab overblik

Brug gerne punktform til at skabe overblik på siden.

Opbyg dine sider

Vær konsistent i opbygningen af dine sider - det ser bedre ud og er lettere at læse.

Lav sigende linktekster

Anvend linktekster, hvor det tydeliggøres, hvad formålet med linket er, og hvor brugeren sendes hen – også ved en tung fil, eller om indholdet er på engelsk. Sørg for at bruge nøgleord i linkteksten og undgå linktekster som "Her" og "Læs mere". Sørg også for at lave præcise links, som kan adskilles fra hinanden.

Gentag ikke det samme link igen og igen

Linket skal ikke bruges igen i samme afsnit. I skærmlæserprogrammet kan den blinde vælge at få læst sidens links op, hvilket er smart, hvis man har en formodning om, at man leder efter et link på siden. Skærmlæseren vil så læse det samme link op flere gange, og af erfaring ved den blinde, at de samme links ofte peger forskellige steder hen, især når de er døbt "her".

Metahenvisninger på skærmen

Undgå meta-instruktioner som "Se boksen til højre".

Som seende kan vi godt lide at henvise til højre side eller den grønne knap. Men de elementer kan den blinde bruger ikke bruge, og derfor skal du undgå dem. I stedet må du henvise til 'menuen', som fx blinde kan finde og navigere i.

Alternativ tekst, ALT-tekst på billeder, grafik, tabeller og grafer

Husk at angive alternative tekster (ALT-tekster) til billeder, der ikke er dekorative. Det er fx vigtigt at beskrive, hvad der er på en graf, hvis der anvendes billede med en graf, der indeholder information, der ikke er angivet i teksten.

Dekorativt billede

Alternativ tekst på billeder mv. er vigtige, fordi du ikke ønsker at udelukke nogen og omvendt heller ikke vil trætte brugeren med funktionsnedsættelse med at fortælle, at billedet viser en violet himmel over solnedgang. En del billeder mv., vi anvender på vores sites, er dekorative. 

Er billedet blot dekorativt og ikke essentielt for forståelsen af den øvrige tekst på siden, skriver du blot " " (citationstegn mellemrum citationstegn) eller vinger af i valgmuligheden 'Dekorativt billede'.

Informativt billede

Ved brug af et informativt billede, skal alternativ teksten kort beskrive, hvad billedet repræsenterer. Et informativt billede kan være en graf, der fx viser udviklingen af luftforurening henover de seneste fem år i DK. Altså billedet er essentielt for forståelsen af den øvrige tekst på siden.

Billede/grafik med tekst

Sæt selve teksten fra billede eller grafik i alternativ tekst. Teksten til denne grafik kunne være:

"Banner med teksten 'Fyr din gamle brændeovn og lun dig på 2000 skattefri kroner' billede/grafik af gammel brændeovn"

Gør dine dokumenter tilgængelige

Du starter med at tilgængeliggøre dit dokument allerede i det oprindelige filformat. Titel, overskrifter, afsnit, billeder mv. skal tilgængeliggøres i et word­-dokument, inden det eksporteres til et pdf. Som redaktør vil du opleve at uploade filer, som du ikke har været ind over, hvorfor det kan være svært for dig at gøre dokumentet tilgængelig. Den, der har udarbejdet dokumentet, er ansvarlig for at det også lever op til reglerne for tilgængelighed.

I ministeriet har vi værktøjet, Assist, der hjælper med at gøre vores dokumenter tilgængelige. En vejledning til, hvordan du tilgængeliggør dine dokumenter i Assist, finder du her.

Minimer antallet af uploadede dokumenter

  • Overvej om dokumentet (word, pdf) kan laves om til en html/webpage. Nogle oplysninger i et dokument kan med fordel publiceres som en almindelig webside, fx vejledninger. 
  • Kontinuerlig tjek af dine dokumenter på hjemmesiden, så uaktuelle dokumenter/informationer fjernes. Husk: Google finder alt gammelt indhold, derfor slet dine gamle dokumenter

Knapper (btn)

farve og form på ikke være den eneste indikator - tilknyt gerne beskrivende tekst til knapper, så det er tydeligt, hvad de skal bruges til.

Formular

Hvis der laves formularer, er det vigtigt, at der er beskrivelser til alle formularfelter, så disse fx kan læses op.

Farvekontraster

Tjek farvekontraster mellem fx tekst og baggrund, ikoner og baggrund eller tekst i knapper. Hvis kontrastforholdet ikke lever op til standarden, kan det være svært at læse teksten eller forstå, hvor en knap fører hen.

Gør dine pdf’er tilgængelige

Du starter allerede i dit oprindelige dokument med at tilgængeliggøre dit pdf. Vejledning til tilgængeliggørelse af dit dokument i Assist, starter i oprindeligt dokument.