Climate friendly wort management in breweries

Projektet vedrører forkortelse af kogetiden ved ølbrygning. Dette opnås ved stripning af den varme urt med kulsyre.

Umiddelbart inden den kogende urt løber ind i whirlpoolen sprøjtes kulsyre ind i urten via en dyse.

Kulsyreboblerne danner en overflade til urten, hvorigennem Dimethylsulfid (DMS) og andre dårligt smagende stoffer fordamper og fjernes med kulsyren.

Da urtens kogetid er betinget af at DMS mm. skal koges bort, kan kogetiden for lyse og lette øltyper forkortes til omkring en ½ time.

Analyser, foretaget af SDU, blev gennemført med MIMS – Membran Inlet Mass Spectrometry – hvor prøven diffunderer gennem en membran, og sorteres efter masse.

En testwhirlpool på 400 liter blev opstillet hos Thisted Bryghus, hvis bryg er en faktor 10 større end bryggene hos Randers Bryghus.

Målinger af DMS angav en halvering af DMS-indholdet i den kulsyrebehandlede urt.

Forsøgene viste, at en fornuftig trubkegle kunne etableres i whirlpoolen ved samtidig indblæsning af kulsyre. Sammenlignende forsøg med øl af pilsnertype hos både Randers Bryghus og hos Humleland viste, at det behandlede øl blev bedømt ”friskere” og ”klart friskere, lysere og bedre”.

Det er dokumenteret, at kogetiden ved urtkogning af pilsner og lignende øltyper kan nedbringes til ½ time. Det er sandsynliggjort, at den anvendte metode giver den fremstillede øl en friskere aroma og smag. Dette uden at humlearoma og øvrige smagsmæssige parametre påvirkes.

Det er dokumenteret, at kogetiden for de fleste øvrige øltyper kan nedbringes til 40 minutter.

Der er udviklet en hurtigmetode til analyse af DMS.

Læs MUDP-rapporten.