Kortlægning og risikovurdering af pesticider i afskårne blomster fra lande uden for EU

Formålet med denne undersøgelse er at vurdere risikoen for forbrugernes sundhed og for miljøet fra pesticidrester i blomster importeret fra lande uden for EU. Rapporten indgår i serien "Kortlægning af kemiske stoffer i forbrugerprodukter" og er nr. 195 i serien.

Afskårne blomster, der sælges til forbrugere i Danmark, importeres fra lande uden for EU og kan indeholde pesticider, der ikke er godkendt i EU. Forbrugerne kan blive udsat for pesticiderne under håndteringen af blomsterne, og miljøet kan blive udsat, når blomsterne bortskaffes som affald.

Inden for dette projekt er der gennemført en kortlægning af pesticider anvendt i blomsterproduktion hos flere producenter i Kenya, Ecuador og Colombia. Desuden er der foretaget kemiske analyser af pesticider i blomster fra lande uden for EU. Endelig er der foretaget en risikovurdering af udvalgte pesticider.

Til karakterisering af sundhedsrisikoen blev de sundhedsbaserede referenceværdier sammenlignet med eksponeringsestimaterne, og der blev beregnet risikokarakteriseringsratioer (RCR). Alle RCR var under 1, hvilket betyder, at risikoen kan antages at være kontrolleret. For ét stof, chlorpyrifos, kunne der ikke beregnes en RCR på grund af manglende faredata. Eksponering for pesticider fra andre kilder, f.eks. importerede fødevarer, samt kombineret eksponering af forskellige stoffer, er ikke blevet taget i betragtning i risikokarakteriseringen.

I forbindelse med miljørisikovurderingen blev risikoen for grundvand og overfladevand vurderet for scenariet bortskaffelse af blomsterne i en kompostbunke i en privat have. Samlet set, og baseret på de anvendte data og antagelser, udgør udvaskning af pesticider fra bortskaffede blomster ikke en risiko for grundvand eller overfladevand.