Kortlægning og risikovurdering af kemikalier i strikkegarn

I de senere år er udviklingen gået mod, at danskerne strikker mere og mere. Derfor har Miljøstyrelsen med dette projekt et ønske om at kortlægge markedet for strikkegarn og undersøge, om strikkegarn i samme grad som færdige tekstiler er belastet med kemikalier, og om garnet overholder den lovgivning, som gælder for tekstiler og garn

Alle 45 garnprøver blev undersøgt for indehold af nonylphenol og nonylphenolethoxylater samt azofarvestoffer og aromatiske aminer, da disse stoffer er underlagt regulering for indhold i tekstiler. Dernæst blev der for alle garnprøver udført migrationsanalyse i kunstig sved for en række metaller samt for formaldehyd og permethrin. Desuden blev migration af cykliske siloxaner undersøgt for 12 udvalgte superwash uldgarnsprøver og migration af BPA for 10 udvalgte bomuldsgarnprøver.

Det kan på baggrund af undersøgelsen af de udvalgte garnprøver indkøbt i henholdsvis Danmark, resten af EU og uden for EU konkluderes, at der ikke er risiko for lokale hudeffekter eller systemiske effekter ved anvendelse af garnet i forbindelse med strik eller brug af hjemmestrikket tøj.

Læs publikation