Undersøgelse og risikovurdering af slimlegetøj

Formålet med dette projekt var at undersøge indhold og migration af kemiske stoffer fra slimlegetøj målrettet børn over tre år.

Kortlægning af kemiske stoffer i forbrugerprodukter Nr. 181, 2020

Hovedfokus i projektet var konserveringsmidler som i dag ikke er regulerede, og et mindre fokus var et kontrolaspekt af migration af grundstoffer, herunder bor, hvor der er fastsat en grænseværdi i lovgivningen (bilag II i legetøjsbekendtgørelsen). Derudover blev det undersøgt, om der er forskel på indholdsstoffer i produkter købt i Danmark, EU (ud over Danmark) og uden for EU.

I alt blev der indkøbt 27 forskellige slimlegetøjsprodukter, og der blev bl.a. analyseret for bor, phenoxyethanol, isothiazolinoner (MI, CMI og BIT) og parabener.

I kontroldelen af projektet blev der identificeret migrationsniveauer af bor mellem 116 og 4275 mg/kg i alle 27 undersøgte slimprodukter, og grænseværdien i lovgivningen er 300 mg/kg. 13 af de 27 undersøgte slimprodukter overholdt ikke lovgivningen. Udover to yderligere produkter er det de samme produkter, der er vurderet til at udgøre en risiko i forhold til indhold af MI og/eller Kathon. Resultaterne viser, at der klart er flere produkter købt uden for EU, der kan udgøre en sundhedsmæssig risiko, end produkter købt i EU.

Læs publikation