Det gennemsnitlige globale opvarmningspotentiale (GWP) for importerede HFC’er er faldet med ca. 27 % siden 2015, og den samlede udledning af F-gasser er også faldet en smule i 2023, viser den nye opgørelse fra Miljøstyrelsen.
I 2023 blev der således importeret ca.189 tons drivhusgasser, hvilket er fald på ca. to tons i forhold til 2022. Den aktuelle GWP-vægtede udledning var i 2023 på ca. 290.500 tons CO2 ækvivalenter, hvilket er ca. 300 tons mindre end i 2022.
Miljøstyrelsen dokumenterer hvert år udviklingen af det danske forbrug og udledning af klimaskadelige F-gasser (SF6, HFC’er og PFC’er). Dette til dels for at opfylde Danmarks internationale forpligtelser til at levere data og information om udledning af F-gasser og dels for at vurdere den danske udvikling i forbrug og udledning af disse gasser.
Emissionerne fra F-gasser udgør ca. 1 – 1.5 % af de samlede danske drivhusgas emissioner.
Fakta
Danmark er international forpligtet til afrapportering af emissionsopgørelser om langtransporteret grænseoverskridende luftforurening heriblandt alle typer af drivhusgasser.
Kølemidlerne HFC, PFC og SF6 er kraftige drivhusgasser, som bidrager til den globale opvarmning, og derfor skal anvendelsen begrænses, specielt for de gasser der har et højt GWP. HFC’er har været eller bliver brugt til blandt andet kølemiddel og opblæsning af skumplast. PFC er et kølemiddel og SF6 anvendes i elsektoren og har også været anvendt til støjisolering i vinduer.
CO2-ækvivalenter, er et metrisk mål, der bruges til at sammenligne emissionerne fra forskellige drivhusgasser på grundlag af deres globale opvarmningspotentiale (GWP), ved at omregne mængder af andre gasser til den tilsvarende mængde kuldioxid med samme globale opvarmningspotentiale.
Læs mere om F-gasser på Miljøstyrelsens hjemmeside.