Biocidfri maling kan være bedre for miljøet, men pas på når du maler

En ny undersøgelse fra Miljøstyrelsen viser, at biocidfri bundmaling kan udgøre en risiko for både din sundhed og miljøet.

Private lystbåde skal males regelmæssigt med bundmaling for at forhindre begroning på skroget. Traditionelt indeholder bundmalinger biocider, som kan skade vandmiljøet og give kraftige allergiske reaktioner ved hudkontakt. Markedet for biocidfrie alternativer er stigende, og Miljøstyrelsen har nu undersøgt om disse alternativer indeholder andre kemiske stoffer, som også kan udgøre en risiko for sundhed og miljø.  

Undersøgelsen har set på 13 forskellige typer af biocidfri bundmaling, der er tilgængelige for danske lystbådejere. Resultaterne viser, at fem af disse malinger kan være skadelige for din sundhed, hvis du ikke bruger beskyttelseshandsker under arbejdet. De sundhedsskadelige stoffer, der er fundet i de biocidfrie malinger, er 4-methylpentan-2-on-oxim, der forårsager hudirritation og MIBK, der er mistænkt for at fremkalde kræft. Sidstnævnte kan dog også forekomme i bundmalinger med biocider, og risikoen fra dette stof er derfor ikke specifikt relateret til biocidfrie bundmalinger.

Selvom nogle af indholdsstofferne i sig selv er farlige for miljøet, kunne undersøgelsen ikke påvise en risiko for havnevandet eller havbunden, da stofferne er tilstede i malingerne i relativt lave koncentrationer. Nogle af indholdsstofferne er dog svært nedbrydelige, og disse stoffer vil derfor ophobes i miljøet, hvis de udledes i forbindelse med påføring, vask eller nedslibning af malingen. Dette kan potentielt føre til langsigtede skader på havmiljøet.

Vi har nu undersøgt om biocidfri bundmaling reelt er bedre for miljø og sundhed eller om de i stedet for biocider indeholder andre kemiske stoffer, som også kan udgøre en risiko. Undersøgelsen bekræfter, at vi skal være forsigtige med at antage at biocidfri automatisk betyder miljø- og sundhedsvenlig”, siger Maria Thestrup fra Miljøstyrelsen. 

Undersøgelsen kan ikke drage nogen generel konklusion om effektiviteten af de biocidfrie alternativer sammenlignet med de traditionelle bundmalinger, da dette afhænger af mange forskellige faktorer, som f.eks. vandets saltindhold, temperatur og indhold af næringsstoffer samt bådens brugsfrekvens og sejladshastighed.  

Læs rapporten 
Læs kortfattet artikel om rapportens resultater

Yderligere oplysninger

Maria Thestrup Jensen, Miljøstyrelsen, telefon: 7254 4000, e-mail: matje@mst.dk

Fakta: Om undersøgelsen

Projektet blev gennemført i perioden fra marts 2023 til maj 2024, som led i Miljøstyrelsens Forbrugerprogram, der undersøger og risikovurderer kemi i forbrugerprodukter. Undersøgelsen omfattede både en kortlægning af markedet for biocidfrie bundmalinger, kemiske analyser på udvalgte bundmalinger og en sundheds- og miljømæssig risikovurdering. 

Fakta: Lovgivning

Biocidholdige produkter skal godkendes efter EU's biocidforordning, inden de må gøres tilgængelige på markedet i EU.

Alle biocider i bundmaling skal vurderes for miljø- og sundhedsfare og effektivitet. Når et biocidaktivstof er blevet godkendt på EU-plan, skal de nationale myndigheder derefter tage stilling til, om de kan godkende den enkelte bundmaling, der indeholder det pågældende aktivstof.

Biocidfrie bundmalinger kræver ikke godkendelse før de markedsføres, men skal overholde de europæiske kemikalielovgivninger, REACH og CLP forordningen. 

 

Fakta: Råd til forbrugerne

Sådan passer du på dig selv, når du maler din båd:

  1. Tænk arbejdet igennem, før du går i gang. Der må ikke opstå pludselige situationer, hvor du ikke har kontrol over, hvad der sker med bundmalingen eller f.eks. spild, rester, flager og støv.

  2. Brug altid handsker og skift dem ofte. Brug de handsker, der følger med bundmalingen eller er angivet på etiketten. Hvis det ikke er angivet, hvilken type handsker der skal benyttes, så kontakt leverandøren. Er der behov for ekstra handsker, så vælg handsker af samme materiale. Det giver sikkerhed for, at malingen ikke kan trænge gennem. Genbrug ikke engangshandsker

  3. Undgå hudkontakt med våd bundmaling.

  4. Hold børn og kæledyr væk fra de behandlede overflader.

  5. En engangsdragt over tøjet giver ekstra beskyttelse. Hvis du genbruger en dragt, risikerer du hudkontakt med pletter, der er trængt gennem stoffet.

  6. Beskyt dig med støvmaske og beskyttelsesbriller, hvis du sliber bundmaling af. Brug en slibemaskine med sug, så du ikke får kontakt med malingsstøvet senere.

Sådan passer du på miljøet:

  1. Følg produktets vejledning før påføring og vedligeholdelse.

  2. Tjek med havnefogeden, hvor du må vaske og vedligeholde din båd.

  3. Skrab gerne løs bundmaling af om efteråret, så flagerne ikke spredes i miljøet i løbet af vinteren. Brug en vakuumskraber. Læg en presenning under båden, så vildfarne malingsrester er nemme at samle sammen.

  4. Malingsrester afleveres i havnens miljøcontainer.

  5. Vakuumskrabejern anbefales til grov afrensning ned til primer/gelcoat. Vakuumskrabejernet er hurtigere og mere effektivt end en slibemaskine, og samtidig er spildprocenten meget lav. Efter brug af vakuumskrabejern kræves efterbehandling med slibemaskine.

Du kan finde mere information om bundmaling på Miljøstyrelsens hjemmeside: