Ny undersøgelse: Afskårne blomster indeholder mange pesticider

Ny undersøgelse viser mange pesticidrester i afskårne blomster importeret fra lande uden for EU, hvor ni af pesticiderne er forbudte i EU. Der vurderes ingen umiddelbar sundhedsrisiko, men det er en god idé at vaske hænder efter håndtering af blomsterne, lyder anbefalingen fra Miljøstyrelsen.

Det skal være sikkert for danskerne at have med blomster at gøre, der er importeret fra lande med andre regler for pesticider end i EU. Miljøstyrelsen har i en ny undersøgelse sat navn og risiko på flere pesticidrester i importerede blomster. Når vi køber roser, nelliker og krysantemum fra Kenya, Ecuador og Columbia ender pesticidresterne nemlig direkte hos forbrugerne og i miljøet.

Undersøgelsen påviser rester fra 90 forskellige pesticider på tværs af de tre blomstertyper – hvoraf 31 ikke er godkendt til brug i EU.  Ni af dem er forbudt at bruge i EU, fordi de udgør en fare for mennesker eller miljø, mens de øvrige ikke har en godkendelse af andre grunde. Det kan f.eks. skyldes, at der ikke er søgt om godkendelse, fordi pesticidet ikke bruges længere i EU.

Ifølge undersøgelsen er de ikke EU-godkendte pesticider tilstede i så små mængder, at de ikke udgør en risiko for mennesker eller miljø. 

Selvom der ikke er nogen risiko, så opfordrer Miljøstyrelsen alligevel forbrugerne til at beskytte sig, når de har med afskårne blomster at gøre.

” Selvom vi nu ved, at de ikke EU-godkendte pesticidrester findes i så små koncentrationer i blomsterne, at de i sig selv ikke udgør en risiko, er det en god ide at forsøge at minimere sin kontakt med pesticider. Derfor opfordrer vi forbrugerne til at vaske hænder efter at have arrangeret blomsterne, siger Maria Thestrup Jensen fra Miljøstyrelsen.

Analyserne viser endvidere, at det ofte er de samme pesticider, der anvendes til en given blomstertype, uafhængigt af, hvilket land blomsterne er dyrket i. Der er flest pesticidrester i roser og færrest i krysantemum.

Der importeres årligt 160.000 tons blomster til Danmark. Over halvdelen kommer fra Holland og Tyskland, som dog ofte videredistribuerer blomster fra andre lande, herunder fra ikke EU-lande.  

Læs rapporten 

Yderligere oplysninger

Maria Thestrup Jensen, Miljøstyrelsen, telefon: 7254 4000, e-mail: matje@mst.dk

Råd til forbrugerne  

Køber du konventionelt dyrkede blomster, så er der pesticidrester i. Du kan som forbruger blive udsat for pesticidrester, når du for eksempel arrangerer blomsterne, og miljøet kan blive udsat, når blomsterne smides ud i kompostbunken. Det er derfor en god ide at vaske hænderne efter håndtering af blomsterne.

Hvis du vil minimere din kontakt med pesticider, så køb økologiske blomster.

Hvis du vil være sikker på, at der kun er pesticider i, som er godkendt af de europæiske myndigheder, så hold dig til blomster, der er produceret i EU.

Fakta

Lovgivning
I EU gælder fælles EU-regler om, at pesticider kun må anvendes, hvis de er godkendt af myndighederne. Samme regler gælder ikke nødvendigvis i de lande, hvorfra blomsterne importeres.

Om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget fra 22. september 2022 til juni 2023.

Den bygger videre på en undersøgelse fra 2020, hvor Miljøstyrelsen kortlagde hvilke pesticider, der bliver anvendt i blomsterprodukter importeret fra lande uden for EU, samt hvor produkterne stammer fra. Den nye undersøgelse ser på udvalgte blomsterprodukter og oprindelseslande.  

Kortlægning af pesticider i blomster fra lande uden for EU blev dels gennemført igennem interview af lokale producenter i Kenya, Equador og Colombia, dels gennem indkøb af importerede blomster i Danmark og kemisk analyse af disse.

10 af de fundne pesticider, som ikke er godkendt i EU, blev vurderet nærmere i forhold til, om de udgør en risiko for mennesker eller miljø, når de håndteres af forbrugere i hjemmet og efterfølgende komposteres.