Nyt værk om skjulte dyr

Odderen og sytten arter af danske flagermus lever et liv i ly af mørket. Nu kaster et nyt opslagsværk lys over de sjældne dyrs liv og adfærd, så man kan passe bedst mulig på dem.

Odderen er ekstremt sky. Arkivfoto: Colourbox

Hvordan undgår man, at beskyttede dyr lider overlast, når der skal opsættes vindmøller, elmaster, solceller eller bygges andre store anlæg?

Det beskriver et ny udgivelse om de såkaldte bilag 4-arter, som DCE har udarbejdet for Miljøstyrelsen.

"Vi har nu med den samlede håndbog et virkeligt stærkt værktøj, som samler tingængelig viden om forvaltning af de sjældne og beskyttede arter. Det giver en bedre beskyttelse og en stor ressourcebesparelse for myndigheder og bygherrer, fordi man fra første færd kan tage de rigtige hensyn til dyrene," siger chefkonsulent Hans Christian Karsten fra Miljøstyrelsen.

Læs og download håndbogen om dyrearter på habitatdirektivets bilag 4 her 

Der er tale om en omfattende opdatering af førsteudgaven fra 2007, som er forbedret på flere områder. Flagermusene har fx fået hver deres kapitel, hvor de før blev behandlet under ét.


Video: Colourbox

Video: Colourbox

For hver art beskrives dokumenterede tiltag, der kan forbedre artens overlevelsesmuligheder og erfaringer fra ind- og udland. Desuden beskrives metoder til at forbedre, afværge eller kompensere for tab af levesteder eller individer.

Om odderen hedder det fx i håndbogen, at den ”synes at kunne tolerere nogen forstyrrelser, hvis blot de er ’forudsigelige’ og begrænsede, og når der i øvrigt er gode skjulemuligheder på stedet. Oddere er formentlig mest følsomme for forstyrrelse nær deres huler, og hunner med unger er særdeles følsomme over for forstyrrelser.

”Forvaltningen af de EU-beskyttede bilag IV-arter kan være udfordrende i forbindelse med kommuneplanlægningen, gennemførelsen af planer og projekter og i forvaltningen af artsfredningsbekendtgørelsen. Kommuner og rådgivere har taget godt i mod første del af håndbogen, og nu bliver håndbogen komplet,” siger Hans Christian Karsten.

LÆS NYHEDEN: Hvordan tager man hensyn til beskyttede dyr