Nye regneark til fosforrisikovurdering og beregning af fosfortab ved brinkerosion

Siden 2022 har N/P-vekselkursen været anvendt til fosforrisikovurdering i vådområde- og lavbundsprojekter. Denne administrationspraksis fortsætter, men justeres nu grundet ny viden.

Ved tidligere praksis kunne man teoretisk set ”veksle” 30 % af et projekts beregnede kvælstofreduktion, hvor der med ny praksis kan ”veksles” med 100 %. Metoden bygger forsat på de marine modeller der ligger til grund for tredje vandområdeplan, hvor N/P-vekselkursen tager højde for kystvandets fosforfølsomhed.

Regnearket der anvendes til fosforrisikovurderingen (NP-regnearket) er desuden opdateret med nyeste tal fra VP3, og der er tilføjet en ny fane ’fosforrisikovurdering søer’, som kan anvendes når der skal foretages faglige vurderinger om påvirkningen af nedstrømsliggende søer.

Et nyt regneark til beregning af fosfortab ved brinkerosion er nu også tilgængeligt og kan anvendes hvis der i et projekt foretages ændringer i vandløb, såsom genslyngning eller hævning af vandløbsbund. Det kan også anvendes når der sløjfes eller graves nye grøfter. Regnearket beregner et fosfortab før og efter tiltag, som kan modregnes fosfortabet beregnet i fosforregnearket. Regnearket er baseret på rapporten Udvikling af metode til beregning af brinkerosion og fosfortab ved restaurering af vådområder og vandløb – Teknisk rapport fra DCE nr. 263, 2023.

Endelige er regnearket til beregning af fosfortab ved restaurering af vådområder (fosforregnearket) blevet opdateret (version april 2024). Det drejer sig om en lille tilretning i en formel, der kun vedrører projekter der har anvendt biomassehøst i områder med lavt indhold af fosfor.

 

Regnearkene er nu tilgængelige på vandprojekter.dk.