Rødt og blåt vand ved Vestkysten og i Limfjorden: ­spot sæsonens første morild

Miljøstyrelsens undersøgelser af mikroskopiske alger og dyr viser, at der i øjeblikket er en art, som kan farve vandet rødligt, når den findes i store mængder – og det gør den lige nu. Der er tale om et meget lille dyr, en såkaldt flagellat, med det latinske navn Noctiluca scintillans.

Thisted Bredning - her kan du være heldig at spotte morild. Om dagen ses det som et rødt bælte i vandet. Foto: Miljøstyrelsen

Flagellaten er ikke giftig. Til gengæld er den grundlag for et spændende naturfænomen kaldet morild.

Morild opstår, når flagellaten Noctiluca scintillans udsender blåt lys i korte glimt – og det gør den typisk, når den bliver stresset. Det kan for eksempel være, hvis man svømmer, sejler gennem vandet eller kaster sten i vandet.

Flagellaten Noctiluca scintillans, der typisk er 0,5 til 1 mm i diameter - her set igennem mikroskop. Foto: Miljøstyrelsen

Se den i mørket

Store forekomster af Noctiluca scintillans opstår typisk i forbindelse med algeopblomstringer. Der er netop ved Miljøstyrelsens seneste undersøgelser sydøst for Blåvandshuk registreret store mængder af alger i vandet.  Det vil derfor være gode vækstbetingelser for flagellaten – og dermed gode muligheder at se morild og for at få en stor naturoplevelse.

”Masseforekomsterne langs vestkysten og i Limfjorden kan være en oplagt mulighed for at opleve morild, der kan give flotte lysoplevelser, når det er mørkt.  Det vides ikke med sikkerhed, hvorfor Noctiluca scintillans udsender blålige lysglimt, men der er teorier om, at det er en form for forsvarsmekanisme.” fortæller biolog fra Miljøstyrelsen Helene Munk Sørensen.

Flagellaten er også registreret i Limfjorden, og borgere fra lokalområdet fortæller om rødlige bælter i vandet i Thisted Bredning. Miljøstyrelsens undersøgelser viser, at der også er forekomster af store mængder af forskellige arter af kiselalger, som netop kan være føde for Noctiluca scintillans.

Både flagellaten og kiselalger findes normalt i Nordsøen og Limfjorden i sommerperioden, og masseforekomster er set flere gange de senere år.

Kom helt tæt på

Hverken flagellaten eller de observerede kiselalger producerer giftstoffer. Så det er altså ikke farligt at bade, når der er morild. Følg altid baderådene som du kan se hos Rådet for Større Bade- og Vandsikkerhed.

Når masseforekomsterne af Noctiluca scintillans og opblomstringen af kiselalgerne ophører og synker til bunden, vil de blive omsat under forbrug af ilt og kan dermed medvirke til at skabe iltsvind.

Læs mere om iltforholdene: https://mst.dk/erhverv/rent-miljoe-og-sikker-forsyning/vandmiljoe/havet/iltsvind