Natura 2000-planer med plads til vild skovnatur

De nye Natura 2000-handleplaner skal gøre naturen mere robust og fremme naturlige processer. Udkast til handleplanerne sendes nu løbende i offentlig høring.

Danskerne vil fremover komme til at opleve mere vild skovnatur som her, hvor en ældgammel bøg er faldet om fuld af tøndersvamp. Foto: Peter Leth

Væltede træer, sumpede moser og store sammenhængende områder med dyr, der græsser året rundt.

For at få mere af den slags, har kommunerne og Miljøstyrelsen udarbejdet nye Natura 2000-handleplaner, som i den kommende tid sendes i offentlig høring i mindst otte uger.

”Det er anden gang, der udarbejdes Natura 2000-skovhandleplaner, og vi har denne gang yderligere fokus på naturlige processer og dynamik. Der er fortsat behov for at styrke biodiversiteten i vores skove med fx flere gamle træer, flere skovmoser og flere solrige lysninger til gavn for insekterne”, siger forstkandidat Ditte Galsgård fra Miljøstyrelsen.

Miljøstyrelsen har myndighedsansvaret for de skovbevoksede fredskovspligtige arealer (skovhandleplaner), mens kommunerne har myndighedsansvaret for de lysåbne naturtyper og ikke-fredskov (kommunale Natura 2000-handleplaner).

Natura 2000-handleplanerne er en sammenskrivning af skovhandleplanen og den kommunale handleplan, og den er derfor udarbejdet i tæt samarbejde med Miljøstyrelsen.

Mindre dræning – mere naturlig hydrologi

Handleplanerne har fokus på rydning af invasive arter og pleje af hede, som er særligt prioriteret i perioden. Desuden er der fokus på tiltag, der under en større biodiversitet fx græsning og høslæt og genskabelse af en dynamisk hydrologi.

Indsatsen i skovene i denne planperiode er rettet mod anvendelse af skovnaturtypebevarende drift og pleje samt udlæg til urørt skov.

Natura 2000-handleplanerne skal offentliggøres senest 3. juli 2024.

Læs mere om Natura 2000-handleplanerne

Her kan du læse mere om Natura 2000-handleplanerne, downloade den nyeste excel-oversigt, som viser hvornår hvilke handleplaner er i høring og ikke mindst finde udkast til Natura 2000-handleplanerne, hvori der indgår skovbevokset fredskovspligtig skovhabitatnatur (de ligger under plandokumenter for de enkelte områder nederst på siden).

Fakta: Natura 2000-planer og Natura 2000-handleplaner

Miljøstyrelsen har udarbejdet Natura 2000-planer for alle Natura 2000-områderne, som indgår i den danske del af det europæiske Natura 2000-netværk.

Planerne beskriver målene for de enkelte Natura 2000-områder og de indsatser, der skal ske inden for planperioden 2022–27. 

Natura 2000-handleplanerne skal understøtte Natura 2000-planerne for de enkelte områder.

Natura 2000-handleplanerne for 2022-2027 har overordnet fokus på tre ting: - at fremme naturlige processer og naturens robusthed. – at sikre og forbedre tilstanden af den eksisterende natur og levesteder, - at bekæmpe invasive arter.

Sådan finder du udkast til Natura 2000-handleplanerne og afgiver dit høringssvar

Du finder udkast til Natura 2000-handleplanerne på kommunernes og/eller Miljøstyrelsens hjemmesider. På Miljøstyrelsens hjemmeside er der sammen med udkastet til Natura 2000-handleplanen også et link til, hvor høringssvar skal indsendes.

Høringssvar kan være rettet mod flere myndigheder, men der er kun brug for at sende til en af de ansvarlige myndigheder, som så fordeler høringssvar med de resterende myndigheder for den enkelte Natura 2000-handleplan.

Miljøstyrelsen og kommunerne har derfor fordelt arbejdet med at indsamle høringssvar mellem sig.

Her kan man se, hvortil der skal sendes høringssvar i oversigten

Miljøstyrelsen indsamler alle høringssvar til de 29 af Natura 2000-handleplanerne, som er nævnt her

For de resterende handleplaner indsamler kommunerne høringssvar.