Miljøstyrelsen hjemtager dele af skovovervågningen

Overvågningsopgaver, der tidligere er blevet varetaget af Københavns Universitet, bliver hentet hjem til Miljøstyrelsen. Hjemtagelsen skal blandt andet understøtte den digitale udvikling af overvågningsopgaven for at kunne indfri nye krav.

Miljøstyrelsen hjemtager fra og med 2024 dele af opgaven med skovovervågning med henblik på at sikre sammenhæng til den øgede digitalisering af overvågningen af skov og natur bl.a. ved brug af satellitdata og mønstergenkendelse.

Opgaven med at indsamle og bearbejde data samt udgive skovstatistik har tidligere været løftet af Københavns Universitet for Miljøstyrelsen i en længere årrække.

Øget digitalisering skal ses i lyset af øgede krav til overvågningen, herunder fra EU. Øget digitalisering er en forudsætning for at kunne indfri de ny krav omkostningseffektivt.

Miljøstyrelsen fortsætter samarbejdet med Københavns Universitet bl.a. gennem Ydelsesaftale Skov og Landskab, hvor Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning (IGN) leverer forskningsbaseret myndighedsbetjening inden for skov og landskab.

Den intensive skovovervågning vil i de kommende år fortsat blive udført af IGN under ydelsesaftalen.

Miljøstyrelsen ser frem til at fortsætte samarbejdet med nationale og internationale myndigheder og institutioner på området og opretter en følgegruppe for skovovervågningen med udgangspunkt i skovrådets medlemmer.

Fakta: Miljøstyrelsen overvåger skov, natur og vand  

Miljøstyrelsen har som overvågnings- og forvaltningsstyrelse ansvaret for at overvåge skovenes tilstand og skovbrugets udvikling og sikre, at der løbende indsamles landsdækkende statistiske data og udarbejdes rapporter om de danske skoves tilstand og udvikling.