Baggrundskoncentrationen af PFAS målt i luft og regn over Danmark er lav.
Det viser et pilotprojekt udarbejdet af DCE, Aarhus Universitet, for Miljøstyrelsen.
”De aktuelle lave niveauer af PFAS i regn og luft målt i pilotprojektet af DCE svarer til, hvad man tidligere har fundet andre tilsvarende steder i verden. Resultatet stemmer dermed overens med vores forventninger. For at få PFAS-niveauerne yderligere ned skal vi begrænse anvendelsen af PFAS, hvor det overhovedet er muligt,” siger kontorchef Susanne Ulrich fra Miljøstyrelsen.
Luftprøverne blev analyseret for otte forskellige PFAS, hvoraf fem blev fundet. Nedbørsprøverne blev analyseret for 35 PFAS, og 23 blev fundet.
Se mere nedenfor.
Luft- og nedbørsmålingerne blev gennemført over en tremåneders periode på Risø ved Roskilde fra oktober 2023 til februar 2024.
Danmark arbejder for at begrænse alle anvendelser af PFAS i EU.
Målinger af PFAS i den danske luft og nedbør
De fem forskellige PFAS i luftmålingerne var 6:2 FTOH, 8:2 FTOH, 10:2 FTOH, N-Me-FOSE og N-et-FOSA. Den samlede gennemsnitlige koncentration af PFAS i luft var 22,8 pg/m3, hvoraf de tre FTOH'er tilsammen udgjorde 93%.
I nedbørsprøverne blev der, som nævnt, fundet 23 forskellige PFAS med en samlet gennemsnitlig koncentration på henholdsvis 3,01 ng/L og 3,33 ng/L for to forskellige opsamlingsmetoder.
Der findes ingen grænseværdier for PFAS i luft eller nedbør i Danmark.
DCE vurderer ud fra måleresultaterne i pilotprojektet, at baggrundsniveauet af PFAS i luft og nedbør i Danmark er lavt. Resultaterne er sammenlignelige med målinger foretaget i landlige og fjerntliggende områder andre steder i verden.
Den nye viden fra pilotprojektet om PFAS i luft og nedbør vil blive taget med i de videre overvejelser vedrørende kortlægning og overvågning af PFAS.
Fakta om PFAS i luft og regn
PFAS transporteres over store afstande i atmosfæren, hvilket resulterer i tilførsel af PFAS til fjerne områder langt fra PFAS kilder.
PFAS afsættes til miljøet både direkte fra luften og med nedbøren.
Pilotprojektet er en screeningsundersøgelse, og resultaterne kan ikke anvendes som generelt overblik over PFAS-indholdet i luft og nedbør eller til at estimere afsætningen af PFAS fra atmosfæren til danske land- og vandområder.
Et sådant overblik kræver et større studie, hvor luft- og nedbørsprøver opsamles over en længere tidsperiode og på flere forskellige lokationer.