Ny bekendtgørelse om forebyggelse og bekæmpelse af rotter

Miljøministeriet har offentliggjort en ny bekendtgørelse nr. 1170 af 08/09/2023 om forebyggelse og bekæmpelse af rotter.

Den nye bekendtgørelse om forebyggelse og bekæmpelse af rotter, træder i kraft 1. januar 2024. De væsentligste ændringer fremgår nedenfor.

Ny model for opkrævning af rottebekæmpelsesgebyr - § 52

Som følge af ændringer i Skatteministeriets regler for opkrævning af ejendomsskat og ændring af vurderingsmetoden for erhvervsejendomme, så der fremadrettet ikke vil blive udarbejdet ejendomsværdier på erhvervsejendomme m.v., har der været brug for en ny model for beregning og opkrævning af gebyret. Gebyret vil fremadrettet blive opkrævet på baggrund af ejendommes areal, som kommunerne har adgang til via BBR-registret.

Optagelseskrav på R1-autorisationkursus - § 19

Der er foretaget ændringer mhp. at relevant ansættelse i kommunalteknisk forvaltning eller i Miljøministeriet sidestilles med erhvervsmæssig erfaring med muse- eller rottebekæmpelse.

Erhvervsministeriets regler om autorisation - § 34

Erhvervsministeriets (Sikkerhedsstyrelsens) regler vedrørende krav om autorisation ifm. arbejde på kloakområdet (Autorisationsloven §§ 7-8) herunder opsætning af rottespærrer i kloakker er justeret, således, at der blot henvises til reglerne under Erhvervsministeriets ressort.

Hjemtagning af gift

I bilag 6 om oplysninger, der skal registreres og indberettes, skal der fremadrettet også indberettes om mængden af de udlagte kemiske bekæmpelsesmidler, der er indsamlet igen (hjemtaget). Registrering og indberetning om mængden af kemiske bekæmpelsesmidler, der er hjemtaget, skal medvirke til, at Miljøstyrelsen samt kommunerne kan overvåge, hvor meget gift, der bliver brugt. Der er desuden indført en overgangsbestemmelse, således at hjemtagning af kemiske bekæmpelsesmidler (gift) skal indberettes første gang senest d. 1. juli 2024.