Hjælp til butiksejere: Sådan tjekker I jeres varer for PFAS

Miljøstyrelsen lancerer nu hjemmesiden PFASinfo.dk med vejledning til butiksejere, der vil være et par skridt foran i forhold til at udfase PFAS.

Der bruges PFAS i et væld af materialer og produkter. Derfor vil stort set alle brancher og leverandørkæder vil blive berørt af den kommende PFAS-begrænsning, som forventes vedtaget i EU. Miljøstyrelsen har nu oprettet en ny hjemmeside, hvor butiksindehavere kan finde viden og vejledning om PFAS.

Tilbage i februar 2023 offentliggjorde Det Europæiske Kemikalieagentur (ECHA) et lovforslag, der skal begrænse anvendelsen af PFAS. PFAS er en gruppe på mere end 10.000 stoffer, hvor flere har vist sig at være skadelige for både mennesker og miljø. Den foreslåede begrænsning skal efter planen vedtages endeligt i 2025.

Mens vi må forvente, at de største virksomheder kan afsætte de nødvendige ressourcer til at forberede sig på at udfase PFAS, så vil vi gerne komme de små og mellemstore virksomheder i møde med viden og værktøjer. Vi ved, at brancheforeningerne også har stort fokus på PFAS, så vi håber, at den samlede indsats kan hjælpe SMV’erne godt på vej”, siger Maria Thestrup Jensen fra Miljøstyrelsen.

På PFASinfo.dk, som Miljøstyrelsens nye hjemmeside til detailhandlen hedder, findes der svar på en række spørgsmål om PFAS og et faktaark, der kan blandt andet bruges til at dele ud til butikkens ansatte, så de er klædt på, hvis de skulle blive mødt med spørgsmål fra kunder.

Dertil er der en kvikguide, som kan hjælpe især forhandlere af tekstil- og læderprodukter de første skridt på vejen med at identificere og udfase PFAS fra produktsortimentet. Guiden rummer også en brevskabelon på dansk og engelsk, som forhandlerne kan bruge til at rette henvendelse om PFAS til deres leverandører.

Butiksindehaverne har ansvar for, at de varer de markedsfører og sælger overholder lovgivningen. Derfor kan det være en god idé at være på forkant og give varesortimentet et PFAS-tjek og allerede nu gå i gang med at undersøge, hvad der findes af alternativer.

Se den nye hjemmeside PFASinfo.dk

Yderligere oplysninger:

Maria Thestrup Jensen, Miljøstyrelsen, 21 43 62 39 | matje@mst.dk

Se kampagnevideo

Fakta om PFAS

PFAS bruges typisk i produkter og materialer, der skal være vandtætte, slidstærke, kunne tåle varme og være fedt-, smuds- eller kemikalieafvisende. Der kan for eksempel være PFAS i tekstil- og læderprodukter, som udendørstøj og fodtøj, boligtekstiler og arbejdstøj samt i maling eller anden overfladebehandling, skumisolering, slip-let gryder og pander og elektronik.

Det tager mange årtier, før PFAS bliver nedbrudt, når først de er endt i miljøet. Derfor er stofferne fundet i f.eks. grundvand og regnvand. Nogle PFAS mistænkes blandt andet for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.
Læs mere på PFASinfo.dk