Status på begrænsning af kvælstofudledning til vandmiljøet

Miljøstyrelsen og Landbrugsstyrelsen opgør løbende fremdriften i de kollektive virkemidler, der skal reducere udledningen af kvælstof fra landbrugsarealer, inden det når vandmiljøet.

Foto: MST

Efter de sidste ansøgningsrunder i anden vandområdeplan er der ansøgt om tilskud til kvælstofvådområder, minivådområder, lavbundsprojekter og skovrejsning, der kan reducere 1.410 ton kvælstof, som ellers ville havne i vandmiljøet. Det svarer til cirka 93 procent målopfyldelse i forhold til, at man i januar 2021 forventede en reduktion på 1.521 ton kvælstof. 

Ud af disse er det dog kun 130 tons, der stammer fra afsluttede projekter, mens 1.133 tons er fra godkendte, men endnu ikke gennemførte projekter. Yderligere 147 tons kommer fra projekter, der kun er ansøgt om, men på tidspunkt for opgørelsen endnu ikke godkendt.

Det viser Miljøstyrelsen og Landbrugsstyrelsens seneste opgørelse fra oktober 2022.

Hovedparten er ikke realiseret

Projekterne er komplekse, og der går typisk en årrække til projekterne er fuldt gennemført. Derfor er hovedparten af den forventede kvælstofreduktion endnu ikke realiseret.

Forventningen om en reduktion på 1.521 tons kvælstof bygger på det såkaldte kvælstofudvalgs afrapportering fra januar 2021, som blandt andet så på, om målsætningen om 2.450 tons kvælstofreduktion fra de kollektive virkemidler i anden vandområdeplanperiode ville kunne nås.

Rapporten konkluderede, at det kunne forventes, at de kollektive virkemidler opnåede ca. 1.500 tons kvælstofreduktion i anden periode af vandområdeplanerne. Som opfølgning på rapporten besluttede den daværende regering at styrke kvælstofindsatsen med en række supplerende reguleringstiltag. Blandt andet blev normerne for gødning justeret, så de er bedre afstemt med gødskningsbehovet på landbrugernes arealer, og der blev stillet højere krav til udnyttelsen af kvælstofindholdet i husdyrgødningen.

Statusopgørelsen kan findes på Miljøstyrelsens hjemmeside

Fakta: Formålet med de kollektive virkemidler

De kollektive virkemidler er den samlede betegnelse for en række virkemidler, hvor danske landbrugere frivilligt bidrager til det fælles mål om at forbedre vandmiljøet. Der kan opnås tilskud til gennemførelsen af projekterne gennem tilskudsordninger i Landbrugsstyrelsen.

Da kvælstof er et essentielt næringsstof for planter, tilføres det som gødning til markerne for at sikre højt og godt udbytte af afgrøder. Det kvælstof, som afgrøderne ikke optager, bliver ledt med regnvandet ud til vandløb, som transporterer det til vores kystvande. Her kan udledningen føre til algeopblomstringer og iltsvind.

De kollektive virkemidler er et vigtigt bidrag til at begrænse udledningen af kvælstof bl.a. gennem etableringen af vådområder, hvor landbrugsarealer tages ud af drift og dermed mindsker udledningen af næringsstoffer. Kvælstof i jorden omdannes i vådområderne gennem naturlige biologiske processer til frit atmosfærisk kvælstof, hvorved udvaskningen til vandmiljøet begrænses. Fælles for de kollektive virkemidler er, at de er frivillige, og at en del af landbrugerens jorder tages ud af landbrugsdrift mod økonomisk kompensation.  

Fra 2023 forventes indsatsen for de kollektive virkemidler blive gennemført under tredje periode af vandområdeplanerne.