Ny test af pesticider og nedbrydningsprodukter i VAP

De nye resultater i VAP-rapport 2023 viser ingen uacceptabel udvaskning af pesticider og nedbrydningsprodukter til grundvand. Rapporten omfatter også test af svampemidlet cyazofamid, som tidligere er præsenteret i en ekstraordinær rapport for dette stof i januar 2023. Resultaterne førte til, at Miljøstyrelsen tilbagekaldte godkendelser af produkterne med cyazofamid.

På testmarkerne i VAP (varslingssystemet for udvaskning af pesticider til grundvand) undersøges det, om godkendte pesticider og deres nedbrydningsprodukter udvasker til grundvand. I alt er der i perioden juli 2020 til juni 2022 undersøgt fire pesticider og 35 nedbrydningsprodukter. Kravværdien på 0,1 mikrogram pr. liter er i perioden fra 2020 til 2022 overskredet for fire af de undersøgte stoffer (DMS, DMSA, 1,2,4-triazol og CyPM). Hertil kommer, at propyzamid er fundet over kravværdien inden periodens start, men monitering for stoffet er fortsat ind i den seneste moniteringsperioden uden yderligere overskridelser. 

Formålet med at teste godkendte pesticider og deres nedbrydningsprodukter i VAP er bl.a. at afklare, om Miljøstyrelsen skal regulere midler med stofferne anderledes pga. en uacceptabel risiko for udvaskning til grundvand. VAP-rapport 2023 omfatter resultater svarende til to ordinære rapporter, da der ikke er udgivet en ordinær VAP-rapport i 2022. De nye resultater i rapporten dækker perioden juli 2020 til juni 2022.

Hvor den ekstraordinære rapport i januar 2023 udelukkende medtog resultater for test af cyazofamid, medtager VAP-rapport 2023 nye resultater for alle de testede stoffer i perioden juli 2020 til juni 2022. Ud over de allerede behandlede resultater for DMS og DMSA viser rapporten, at to andre stoffer udvaskede over kravværdien på 0,1 mikrogram pr. liter til grundvand. Det er nedbrydningsproduktet 1,2,4-triazol fra azol-svampemidler samt nedbrydningsproduktet CyPM fra svampemidlet azoxystrobin.

Ingen direkte kobling mellem anvendelse af azol-svampemidler og fund af 1,2,4-triazol

Nedbrydningsproduktet 1,2,4-triazol kan stamme fra forskellige azol-svampemidler anvendt både til sprøjtning af afgrøder og som bejdsning af såsæd. Fundene af 1,2,4-triazol afhænger ikke direkte af anvendelsen af azoler på markerne i forbindelse med de udførte test i VAP, men derimod ser udvaskningen ud til at være afhængig af mængden, intensiteten og varigheden af den årlige nedbør. Fundene af 1,2,4-triazol stammer formentlig til dels fra tidligere tiders anvendelse af svampemidlerne og ikke kun fra de seneste udsprøjtninger i forbindelse med test i VAP. Dette er undersøgt nærmere og bekræftet i forskningsprojektet TRIAFUNG. Resultaterne af TRIAFUNG vil fremgå af særskilt nyhed på mst.dk.

CyPM er kun fundet sporadisk i den seneste moniteringsperiode

De nyeste resultater for CyPM viser, at der i 151 grundvandsprøver fra Silstrup-marken har været 3 fund af CyPM i en koncentration over kravværdien fra teststart i maj 2020 og til juni 2022. Fundene er gjort samtidig i tre forskellige boringsindtag, og overskridelsen af kravværdien var derfor kortvarig. Det er Miljøstyrelsens faglige vurdering, at VAP-data på det foreliggende grundlag ikke giver anledning til at ændre reguleringen af midler med azoxystrobin, der er moderstof til CyPM, da den pågældende anvendelse ikke vurderes at udgøre en uacceptabel risiko for udvaskning til grundvandet.

Ingen yderligere fund af propyzamid over kravværdien

Desuden har Miljøstyrelsen haft fokus på udvaskning af stoffet propyzamid, da der tidligere har været fund over kravværdien for dette stof i VAP. Der er ikke gjort fund af propyzamid over kravværdien i grundvand under VAP-markerne i den seneste moniteringsperiode. Det er Miljøstyrelsens faglige vurdering, at VAP-data på det foreliggende grundlag ikke giver anledning til at ændre reguleringen af midler med propyzamid.

Se Miljøstyrelsens særskilte vurderinger for stofferne CyPM og propyzamid her: Se bilag 1 og se bilag 2.

Miljøstyrelsens samlede vurdering af resultaterne fra VAP

På baggrund af resultaterne for DMS og DMSA tilbagekaldte Miljøstyrelsen tidligere på året godkendelser af produkterne med cyazofamid, da disse resultater også fremgik af den ekstraordinære VAP-rapport fra januar 2023.

Det er Miljøstyrelsens vurdering, at de nyeste VAP-data for de øvrige stoffer ikke giver anledning til at ændre i de aktuelle danske godkendelser af pesticidmidler. Det skyldes, at den årlige gennemsnitskoncentration af de testede stoffer ud fra en skønsmæssig vurdering ikke overstiger kravværdien (CyPM og propyzamid) eller for 1,2,4-triazol ikke kan tilskrives én specifik azol-anvendelse.

DMS og DMSA fra cyazofamid

Se Miljøstyrelsens tidligere offentliggjorte vurdering for udvaskningen af DMS og DMSA her. 

Resultaterne i VAP-rapport 2023 for stofferne DMS og DMSA er tidligere offentliggjort i rapporten ”Ekstraordinær afrapportering af cyazofamid-test på VAP-marken i Jyndevad inklusiv understøttende laboratorieforsøg”. 

På baggrund af resultaterne for DMS og DMSA tilbagekaldte Miljøstyrelsen tidligere på året godkendelser af produkterne med cyazofamid.

VAP-rapport 2023 kan læses her.