Tonsvis af hånddesinfektion blev kontrolleret og destrueret i 2020

Vi har alle anvendt desinfektionsmidler som et værnemiddel imod coronavirus i 2020. Derfor har Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion haft en særlig indsats med kontrollen.

Foto: Hjalte Andersen, Miljøstyrelsen.

Miljøstyrelsens kontrolindsats i 2020 mod ulovlige desinfektionsmidler har haft fokus på især fire områder. At forbrugeren ikke udsættes for sundhedsskadelige stoffer fra desinfektionsprodukterne, at desinfektionsmidlerne er dokumenteret effektive imod vira, at markedsføringen ikke har været vildledende og overordnet at kun lovlige produkter var tilgængelige på markedet. 

Kemikalieinspektionen har besøgt 97 butikker fordelt på 15 byer, hvor der i alt blev kontrolleret ca. 300 desinfektionsprodukter. Det resulterede i 36 vejledninger, 17 indskærpelser, syv påbud og én politianmeldelse.

Toldstyrelsen har været en vigtig samarbejdspartner og har assisteret Kemikalieinspektionen med tilbageholdelser, beslaglæggelser og destruktioner af desinfektionsmidler og mundbind ved de danske grænser.

”Da COVID-19 ramte i marts sidste år, fik vi sammen med Kemikalieinspektionen hurtigt højnet vores fokus på at sikre, at desinfektionsmidler som fx håndsprit fra udlandet havde en smidig vej til Danmark, mens desinfektionsmidler, der ikke levede op til reglerne, blev tilbageholdt og kontrolleret. Takket været et stærkt samarbejde mellem fagfolk i Kemikalieinspektionen og Toldstyrelsen lykkedes det at opretholde en effektiv forsyningskæde uden at gå på kompromis med sikkerheden,” siger kontroldirektør i Toldstyrelsen, Michael Lund.

Toldstyrelsen har i alt kontrolleret 1.100 tons hånddesinfektionsprodukter og 130 tons desinficerende vådservietter ved de danske grænser. Kemikalieinspektionen har tilbageholdt ca. 300 tons af dem. Det har resulteret i 46 indskærpelser.

258 tons af dem blev lovliggjort primært via ommærkning, så desinfektionsmidlerne overholdt gældende regler. 20 tons blev sendt retur til producenterne, da produkterne ikke levede op til de gældende regler. Desuden er ca. 13 tons blevet destrueret, da det kunne udgøre en potentiel sundhedsfare for forbrugeren fx pga. indhold af metanol.

I forhold til methanol så har Kemikalieinspektionen også screenet markedet for håndsprit via kemiske analyser. Der er blevet analyseret 62 hånd- og overfladedesinfektionsmidler. De er blevet undersøgt for indhold og koncentration af aktivstoffet, der sørger for den desinficerende virkning, og for at udelukke indhold af det giftige stof methanol. På baggrund af analyserne, har Kemikalieinspektionen tilbagekaldt tre produkter.

I første halvår var der en generel mangel på kendskab til reglerne inden for biocider. Samtidig var der en stor mangel på hånddesinfektion. Derfor dukkede mange ulovlige produkter op, hvilket medførte flere beslaglæggelser og mere vejledning til virksomhederne.

I andet halvår var der et generelt større kendskab til lovgivningen. Størstedelen af de hånddesinfektionsmidler, der var tilgængelige for borgerne var effektive og stemte overens med gældende regler.

Læs mere om Kemikalieinspektionens håndtering af hånddesinfektionsmidler her.

For yderligere information kontakt venligst:

Kim Holm Boesen, kontorchef, Miljøstyrelsen på: 21 62 59 66.