Børn og kemikalier

Børn nøjes ikke med at kigge på verden. De rører ved den, sutter på den og bider i den. Derfor er de ekstra udsat for al den kemi, som også er en del af vores hverdag.
Miljøstyrelsen har udarbejdet en serie af råd til, hvordan du stiller skarpt på kemien i dit barns hverdag. Både i forhold til hvad dit barn reelt er udsat for, og hvordan du som forælder kan forholde dig til det.
Pas indeklimaet – luft ud og gør rent
Indeklimaet er faktisk en af vores største kilder til kemi. Derfor er det vigtigt at slå vinduer og døre op og få frisket luften. Kemikalierne fra elektronisk udstyr som TV, Pc, DVD-afspiller og spillekonsoller aflejrer sig bl.a. i støvet, så det er også vigtigt at få tørret af og støvsuget mindst én gang om ugen.
Lav varieret mad og brug kun godkendt køkkengrej
Næsten al mad indeholder spor af kemiske stoffer. Og jo mere man spiser af én slags mad, jo mere af netop den type kemi får man indenbords. Derfor hjælper du dit barn ved at få det til at spise andet end livretterne. Tjek også at du kun bruger godkendt køkkengrej – så undgår du selv at tilsætte unødig kemi til maden.
Køb Svanemærkede plejeprodukter
Af hensyn til menneskers sundhed må svanemærket kosmetik ikke indeholde stoffer, som er klassificeret som allergifremkaldende. Der må heller ikke indgå stoffer, som findes på EU’s liste over mistænkte, hormonforstyrrende stoffer.
Køb plejeprodukter uden parfume
Parfumestoffer kan give allergi. Hvis et plejeprodukt er tilsat parfume vil det være angivet med ordene :”parfume”, ”parfum”, ”fragance” eller ”aroma”. Svanemærkede plejeprodukter, der markedsføres til spædbørn, babyer eller børn under 12 år, må ikke indeholde parfume.
Undgå de farligste ftalater
Ftalater er en kemisk stof, som bruges til at give PVC en blød struktur. For eksempel i dukker og pivedyr. Nogle ftalater er hormonforstyrrende, andre er ikke, mens en tredje gruppe stadig er under mistanke. De farligste ftalater er DEHP, DBP, DIBP og BBP, som alle er hormonforstyrrende.
Vask alt nyt før brug
Tøj, sengetøj og håndklæder kommer helt tæt på kroppen. Derfor er det en god idé at vaske al overflødig kemi ud af det, før du tager det i brug. Ellers risikerer du at få kemien helt ind under huden.
Smid gammelt, blødt plastlegetøj ud
Siden 1997 har det været forbudt at bruge de farligste ftalater i legetøj til børn under 3 år. Men hvad med arvestykkerne? Storebrors elskede Buzz Lightyear figur eller søsters gamle dukke med de bløde kyssekinder? Vi anbefaler, at du ofrer dem i en god sags tjeneste!
Køb CE-mærket og uparfumeret legetøj
Fælles EU-regler siger, at legetøj til børn under 14 år skal mærkes med et såkaldt CE-mærke. CE-mærket er producentens eller importørens måde at signalere, at produktet lever op til de sundheds- og sikkerhedskrav, der er dikteret af legetøjsreglerne.
Stil voksenkemikalier uden for børns rækkevidde
Sørg altid for at sætte børnesikre kapsler tilbage på flasken efter brug. Og placer alle voksenkemikalier, såsom kosmetiske produkter, vaske-, rengørings- og husholdningskemikalier, mygge- og loppebekæmpelsesmidler uden for børnenes rækkevidde.
Læs mere om gode råd:
Vil du have flere og mere uddybende svar, så tilbyder vi dig
at downloade den gratis bog ”Er der god kemi i dine børns hverdag?”.
Det gør du på siden God kemi i dine børns hverdag