Tips om tatoveringer og permanent make-up

Omkring 600.000 danskere har en eller flere tatoveringer, og hver dag kommer der nye tatoveringer til. Den pynter på din hud, men tatoveringer kan også have en bagside med gener som kløe og hævelser i huden.

Blæk til tatovering og permanent make-up er kemiske blandinger, som indeholder pigmenter og forskellige hjælpestoffer. I tatoveringsprocessen lagres faste pigmentpartikler i huden, mens opløselige hjælpestoffer bliver transporteret rundt i kroppen. Med tiden nedbrydes pigmenterne på grund af sollys eller kroppens egne forsvarsmekanismer, hvilket kan føre til frigivelse og udsættelse for kemiske stoffer over tid. Nogle af disse stoffer vides eller mistænkes for at forårsage uønskede virkninger såsom kræft og hudallergi. 

Tips om tatoveringer og permanent-makeup

  • Tjek at tatovøren er registreret hos Sikkerhedsstyrelsen, der fører tilsyn med hygienen hos tatovørstederne. Se tatovørregistret 

  • Spørg tatovøren om det lovpligtige hygienekursus er gennemført. 

  • Hvis du er blevet tatoveret og oplever gener såsom kløe og/eller hævelse, bør du kontakte din læge.

  • Hvis du er syg eller lider af en kronisk sygdom, f.eks. diabetes eller har nedsat immunforsvar, så bør du ikke blive tatoveret uden at tale med læge.

  • Vær ekstra forsigtig, hvis du er gravid, tænker på at blive det eller ammer. Der mangler fortsat viden om, det kan skade fostret/barnet, hvis du får en tatovering. 

 

Nye regler om tatoveringsfarver

4000 farlige kemikalier i tatoveringsfarver bliver forbudt fra den 5. januar 2022. Få svar på dine spørgsmål om de nye regler for kemikalier i tatoveringsblæk.
Think before you ink_570-321

Cool viden hvis du overvejer en tattoo

Se endnu mere om, hvad du skal overveje både før, under og efter en tatoo på vores temaside Think before you ink. Du kan også se, hvor ondt det gør at blive tatoveret forskellige steder på kroppen.

Fakta: Permanent make-up

Ved permanent makeup (også kaldet semipermanente tatoveringer eller kosmetiske tatoveringer) lægges der farvestoffer ind i huden med en nål. Det kan f.eks. være en optegning af læberne eller anlægning af en eyeliner, som tatoveres ind i huden. Derfor gælder der de samme regler som for en permanent tatovering.