Dette faktaark fortæller om de vigtigste punkter i reglerne for spøg og skæmtgenstande. Bemærk, at faktaarket ikke er udtryk for gældende ret, men blot tiltænkt som en hjælp til at navigere i den relevante lovgivning på området.
Hvad er formålet med reglerne?
Reglerne er lavet for at undgå, at mennesker og miljø bliver skadet ved kontakt med farlige kemiske stoffer eller produkter. Derfor må spøg og skæmtgenstandene ikke indeholde farlige stoffer.
Hvad siger reglerne?
Farlige stoffer er forbudt
Det er forbudt at anvende farlige, flydende kemiske stoffer eller produkter i spøg- og skæmtgenstande. Et kemisk stof eller produkt er farligt, når det for eksempel er giftigt, kræftfremkaldende, fosterskadeligt, ætsende eller brandfarligt.
Øvrige forbudte stoffer
I spøg- og skæmtgenstande, som for eksempel nysepulver og stinkbomber, må man desuden ikke anvende følgende stoffer:
1. Pulver fremstillet af barken af planten kvillaja (Quillaja seponaia) og saponinholdige forbindelser fremstillet heraf.
2. Pulver fremstillet af nyserod-planter (Helleborus viridis, Helleborus niger, Veratrum album og Veratrum nigrum).
3. Benzidin og afledte forbindelser heraf.
4. O-Nitrobenzaldehyd.
5. Træstøv.
6. Ammoniumsulfid.
7. Ammoniumhydrogensulfid.
8. Ammoniumpolysulfid.
9. Flygtige estere af bromeddikesyre (methyl-, ethyl-, propyl-, og butylbromacetat).
Endvidere må ovenstående produkter, der indeholder de forbudte stoffer ikke markedsføres.
Hvem har ansvaret?
Enhver, som sælger, importerer eller producerer spøg- og skæmtgenstande, har ansvaret for, at reglerne overholdes, sådan som det fremgår af lovgivningen.
Hvem kontrollerer reglerne?
Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion fører tilsyn med at reglerne overholdes og skal sørge for at ulovlige forhold lovliggøres. Det kan betyde, at produktet skal trækkes tilbage fra det danske marked, eller at produktet på anden måde skal gøres lovligt. Hvis man overtræder reglerne, kan man derudover risikere bøde eller fængsel i indtil to år
Hvor kan jeg få mere at vide?
Klassificering og mærkning i henhold til CLP forordningen finder du i:
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) 1272/2008 af 16. december 2008 om klassificering, mærkning og emballering af stoffer og blandinger og om ændring og ophævelse af direktiv 67/548/EØF og 1999/45/EF og om ændring af forordning (EF) nr. 1907/2006 .(EUX-lex)