Skibene skal udlede færre af de farlige stoffer svovloxider og kvælstofoxider. Det var en beslutning Danmark i 2008 var med til at forhandle på plads i IMO, FN's organisation for søfart.
International indsats
I IMO, der er FN's organisation for søfart, aftaler Danmark og de andre lande fælles regler for begrænsning af skibsfartens luftforurening. Danmark har presset på i forhandlingerne om grænser for udledning af kvælstofoxid (NOx) og svovloxid (SOx). Det førte i 2008 til nye skrappe regler, som fører til en stor reduktion af luftforureningen fra skibe, uanset hvilket flag de sejler under.
Reduktion af kvælstofoxider
IMO’s regler betyder, at nye skibes udslip af kvælstof (NOx) over en årrække nedbringes drastisk. Fra 2011 skulle udslippet nedbringes med 15-25 % i forhold til den tidligere tilladte mængde.
I særlige emissionskontrolområder for NOx (NECA - "miljøzoner til søs") skal NOx-udslippet fra nye skibe reduceres med yderligere 75 %.
De kystnære farvande omkring USA og Canada fik status som NECA-områder i 2016. Fra 1. januar 2021 fik Nordsøen og Østersøen tillige status som NECA-områder.
Reduktion af svovl og partikler
Svovlindholdet i skibsbrændstoffer skal ligeledes begrænses. Dette vil nedbringe udslippet af såvel svovloxider (SOx) som partikler fra skibene.
Den internationale aftale i IMO stiller følgende krav til svovlindholdet i skibsbrændstoffer:
- I såkaldte emissionskontrolområder for SOx (SECA - "miljøzoner til søs") skærpes reglerne for indholdet af svovl (SOx) i skibsbrændstoffer. Fra 1. januar 2015 må svovl udgøre 0,10 % af brændstoffet.
- Østersøen, Nordsøen og de indre danske farvande samt USAs og Canadas kystnære farvande har status som SECA områder.
- På globalt plan blev grænseværdien for svovlindholdet i skibsbrændstoffer 1. januar 2020 reduceret fra 3,5 % til 0,5 %.
- I stedet for at anvende brændstof med lavt svovlindhold er det tilladt at gøre brug af alternative brændstoffer som fx flydende naturgas (LNG) og biobrændstoffer eller at rense røgen for svovloxider.
IMO-aftalens krav om begrænsning af skibes luftforurening er implementeret i dansk ret ved bekendtgørelse nr. 228 af 06/02/2022 - svovlbekendtgørelsen.
EU-svovldirektivet fra 2016 sikrer, at IMOs regler om svovlindhold i skibsbrændstoffer overholdes i alle EU-lande.
Scrubbere som alternativ til lavsvovl olie
Som alternativ til brændstof med lavt svovlindhold kan udslippet af svovloxider nedbringes med en såkaldt scrubber, hvor svovl vaskes ud af udstødningen med vand.
Anvendelse af både åbne og lukkede scrubber-systemer er på nuværende tidspunkt tilladt i dansk farvand under forudsætning af, at disse ikke påvirker sårbare naturområder, havne m.m. på en negativ måde.
Udledningen af såkaldt scrubbervand fra skibe ud til 22 km fra de danske kyster bliver fra 1. juli 2025 forbudt ved lov. Det er indholdet af en ny politisk aftale, som regeringen og SF, LA, DD, K, EL, RV og ALT netop har indgået. Læs mere om aftalen.
Miljøministeriet vedligeholder løbende et register over leverandører af skibsbrændstoffer i Danmark. Registret indeholder alle leverandører af skibsbrændstoffer i Danmark og optager løbende nye. Listen er et af værktøjerne i den internationale MARPOL-konventions bilag VI om forebyggelse af luftforurening fra skibe.
At leverandøren er medtaget i registret, er dog ingen garanti for, at kvaliteten af skibsbrændstoffet opfylder kravene i svovlbekendtgørelsen.
Det er op til selskaberne selv at levere skibsbrændstoffer, som overholder kvalitetskravene, der er nævnt i svovlbekendtgørelsen, herunder krav til svovlindhold. Det er også leverandørens ansvar at dokumentere, at kravene er overholdt.
Leverandører af skibsbrændstoffer
- A/S Dan-Bunkering Ltd
- Bunker One
- Carl Jensens Marinelager ApS
- DCC Energi A/S
- Faaborg Olie- og Skibshandel ApS
- Fiskernes Olielager
- Hanstholm Havns Olieforsyning ApS
- Hirtshals Fiskernes Handelsselskab A.m.b.a.
- KPI OceanConnect A/S
- Munch Oil
- Niels Weje Nielsen
- Nordic Marine Oil A/S
- OK a.m.b.a.
- Peninsula Petroleum Limited
- Q8 Danmark A/S
- Stena Oil AB
- YX Danmark A/S
Miljøstyrelsen har kontaktoplysninger for de registrerede brændstofleverandører.
Listen er senest opdateret 8. september 2021.
Fritidsbåde og motorer skal opfylde ganske bestemte krav for at kunne markedsføres i EU. I 2003 vedtog EU-landene regler, der begrænser fritidsbådes og vandscooteres støj- og luftforurening. Kravene gælder for alle typer motorer, også benzindrevne totaktsmotorer.
Regulering af fritidsbåde
Reglerne mindsker miljøbelastningen fra fritidsfartøjer. Kravene til luftforurening er på niveau med de krav, der i begyndelsen af 1990’erne blev stillet til biler.
Samtidig mindskes støjen, der påvirker såvel mennesker som dyr negativt.
De fælles EU-regler betyder, at producenter ikke behøver at tage særskilt hensyn til de forskellige EU-landes regler. Det er en fordel, da producenter af fritidsfartøjer og motorer ellers skulle lave særlige modeller til en række lande for at opfylde nationale regler.
EU-reglerne er for så vidt angår luft- og støjemissioner implementeret i bekendtgørelse nr. 1596 om regulering af støj- og luftemissioner fra fritidsfartøjer og personlige fartøjer af 30. juni 2021.
Arbejdet med at nedbringe luftforureningen fra skibe er ikke gjort med at vedtage regler. Reglerne skal tillige håndhæves. Miljøstyrelsen og Søfartsstyrelsen samarbejder om at kontrollere, at skibene rent faktisk overholder kravene.
Kontrol i havn
Søfartsstyrelsen bistår Miljøstyrelsen med at føre tilsyn med svovlreglerne på skibe, der anløber danske havne. Tilsynet består af dokumentkontrol og udtagning af olieprøver. Siden 2015 har Søfartsstyrelsen udtaget omkring 150 olieprøver om året på skibe i danske havne. Det sker for at kontrollere, at svovlindholdet i brændstoffet overholder kravet om maksimalt 0,10 % svovl i skibsbrændstof i Nordsøen og Østersøen. I 2022 viser analyserne af olieprøverne, at omkring 99 % af skibene overholder grænseværdien for svovl. Det gennemsnitlige svovlindhold i olieprøverne er omkring 0,06 %.
Hvis en olieprøve viser et for højt svovlindhold, kan Miljøstyrelsen anmelde skibet til politiet for overtrædelse af svovlbekendtgørelsen.
Overvågning fra luften
Som supplement til udtagning af olieprøver har Miljøstyrelsen tidligere haft overvågning af skibes svovludledning fra luften ved brug af såkaldt ”sniffer”-teknologi. Snifferen er en kunstig næse, som kan opsnuse, hvor meget svovl der er i det anvendte brændstof.
Formålet med sniffermålingerne har dels været at få et bedre overblik over, om skibe i dansk farvand overholder svovlreglerne, dels at målrette kontrollen i havn. Hvis en sniffermåling indikerede, at et skib med stor sandsynlighed bruger brændstof med for meget svovl, gav Miljøstyrelsen besked til myndighederne i næste havn. Således for at give myndighederne mulighed for at undersøge pågældende skib nærmere. Det bemærkes, at en sniffer-måling alene er en indikation på, om brændstoffet skibet anvender lever op til svovlreglerne. Det er nødvendigt at udtage en olieprøve, som kan fastslå svovlindholdet i brændstoffet for at konstatere, hvorvidt der foreligger en overtrædelse.
I perioden 2017-2022 har det danske firma Explicit ApS foretaget målinger af skibe i dansk farvand med en sniffer monteret på en helikopter. Explicit foretog årligt omkring 600 målinger.
Explicits overvågning i 2022 viser, at omkring 98 % af de målte skibe i dansk farvand med betydelig sikkerhed kan siges at overholde kravene til svovl i brændstoffet.
Rapporten fra Explicit for 2022 kan læses her.
I årene 2015-2020 har Miljøstyrelsen tillige haft en kontrakt med Chalmers Tekniska Högskola i Sverige om en sniffer monteret på Storebæltsbroen. Chalmers overvågning i 2020 viste ligeledes, at omkring 98 % af de målte skibe i dansk farvand overholder kravene til svovl i brændstoffet.
Rapporten fra Chalmers for 2020 kan læses her.
Ifølge DCE er svovlindholdet i luften over Danmark mere end halveret, siden de skærpede svovlregler trådte i kraft 1. januar 2015.
Læs notat fra DCE her.