Jupiter reformation

Beskrivelse af projektet

I Danmark har vi stor viden om vores geologi og grundvand. Adgangen til, og kvaliteten af, data styrkes nu gennem Jupiter reformationen, som er initiativ nr. 8 Monitering af grundvand og sikring af rent drikkevand  i regeringens digitaliseringsstrategi (november 2023), hvor der er afsat 24 mio. kr. til at modernisere Jupiter-platformen. 

Forvaltningen af grund- og drikkevandsressourcer er en særdeles kompleks og meget vigtig samfundsopgave. En stor del af de data, som anvendes i forvaltningen, er lagret i Jupiter, der er GEUS' landsdækkende database for grundvands-, drikkevands-, råstof-, miljø- og geotekniske data. 

En moderniseret Jupiter-platform skal sikre let offentlig adgang til data af god kvalitet. Data anvendes dagligt af hundredvis af brugere fra vandforsyninger, myndigheder og private rådgivere mv. Udover at bidrage til forvaltning af drikkevandsressourcen er data centrale for udviklingen af modeller til klimatilpasning og til varsling af oversvømmelser, ligesom data også indgår i grundvandskortlægning, jordforureningsopgaver samt planlægningen af bygge- og anlægsprojekter. 

Projektets overordnede mål er, at

  • styrke anvendelse af data ved let offentlig adgang til flere og retvisende data for boringer, geologi, grund- og drikkevand.
  • give mulighed for at bringe data fra andre og nye kilder i spil med henblik på at forbedre forudsætninger for effektiv planlægning og forvaltning af vandforsyning, grundvand, klimatilpasning, råstoffer, jordforurening samt bygge- og anlægsprojekter. 

Projektet er organisatorisk placeret i Miljøstyrelsen. Projektet gennemføres i tæt samarbejde med projektets leverandører, som er Danmarks Miljøportal (DMP) og De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS).

Udviklingen vil endvidere ske i nært samarbejde med Jupiter-platformens mange brugere, heriblandt kommuner, regioner, DANVA og Danske Vandværker. 

Projektets organisering kan ses her.

Projektforløb

Jupiter Reformationens samlede budgetterede udgifter udgøre mere end 15 mio. kr. og skal derfor anvende statens it-projektmodel samt risikovurderes ved Statens it-råd. Statens it-projektmodel stiller bla. krav til projektforløbet, der består af 4 faser:

Nyheder om Jupiter Reformation

Vi har ingen nyheder om Jupiter Reformation på nuværende tidspunkt

Kontaktoplysninger

Projektleder: Birgitte Palle Nielsen 

Miljøstyrelsen, Grundvandskortlægning 

Niels Bohrs vej 30

9220 Aalborg øst 

gko@mst.dk 

+45 72 54 40 00