Nye regler gældende pr. 1. januar 2025.
Dette har direkte indflydelse på danske virksomheder, der eksporterer affald, da Miljøstyrelsens klassificering af affaldet erstatter kommunebrevet, der hidtil har udgjort dokumentation for affaldets klassificering.
Allerede godkendte og gældende eksporttilladelser er fortsat gyldige på baggrund af kommunens tidligere klassificering af affaldet, men ved alle nye eksportanmeldelser, hvor der ikke foreligger kommunebrev fra før 1. januar 2025, skal affaldet klassificeres af Miljøstyrelsen.
Få affaldet klassificeret, før du indsender en ny eksportanmeldelse
Miljøstyrelsen anbefaler, at du indsender en anmodning om klassificering af affaldet til Miljøstyrelsen, inden du foretager anmeldelse om eksport af affaldet til Miljøstyrelsen gennem virk.dk.
På den måde kan du selv bidrage til, at sikre en strømlinet og hurtig sagsbehandling. Når Miljøstyrelsen har truffet afgørelse om klassificering af affaldet, kan afgørelsen med evt. tilhørende bilag indsendes sammen med din anmeldelse om eksport affald gennem virk.dk.
Denne fremgangsmåde sikrer, at du som anmelder har bedre mulighed for, at fremsende alle relevante oplysninger og dokumenter sammen med anmeldelsen, hvilket vil resultere i en hurtigere sagsbehandling.
Vi gør i den forbindelse opmærksom på, at Miljøstyrelsen fra 1. januar 2025 ikke påbegynder sagsbehandlingen af en anmeldelse om overførsel af affald, før anmeldelsesgebyret er betalt, og at du først kan forvente at modtage en faktura for anmeldelsesgebyret, når der foreligger en endelig afgørelse om klassificering.
Yderligere vejledning
Såfremt der indsendes en anmeldelse om eksport affald uden en afgørelse om klassificering af affaldet, skal Miljøstyrelsen først foretage en klassificering af affaldet, hvorefter sagsbehandlingen af eksportanmeldelsen kan påbegyndes. Her skal der påregnes sagsbehandlingstid for en klassificeringsafgørelse.
For at Miljøstyrelsen hurtigst muligt kan foretage en klassificering af affaldet, er det vigtigt at du fremsender fyldestgørende beskrivelser af affaldet, affaldets oprindelse, hvordan affaldet er opstået eller produceret, affaldets sammensætning, fysiske karakteristika samt billeder af affaldet, relevante analyserapporter og/eller anden dokumentation.
Eksempelvis er det ikke fyldestgørende alene at beskrive affaldets sammensætning som ”plast”, da dette punkt for plastaffald bør indeholde en beskrivelse af polymertyper og urenheder samt evt. anden relevant information.
Det er ligeledes ikke fyldestgørende at beskrive affaldets oprindelse som ”sorteret husholdningsaffald”, da sorteringsprocessen i dette tilfælde bør være nærmere beskrevet og ofte bør være ledsaget af et procesdiagram.
Læs mere om klassificering på Miljøstyrelsens hjemmeside.