Babyudstyr

Børn er særligt følsomme over for kemiske stoffer på grund af deres størrelse, adfærd og udviklingsstadie. Derfor er det en god ide at tage nogle enkle forholdsregler, så de mindste familiemedlemmer udsættes mindst muligt for problematisk kemi.

Indtræk og regnslag til barnevogne kan være lavet af blødt PVC, som kan indeholde ftalater. Nogle af disse er skadelige for mennesker og miljø. Det er forbudt at anvende ftalater til babyudstyr, men hvis du køber bløde PVC-produkter som ikke direkte er anbefalet som babyudstyr, så kan du risikere at de indeholder ftalater. 

Selvom de mest problematiske ftalater i dag er udfasede eller regulerede, så optræder mange flere ftalater på EU's kandidatlisten over særligt problematiske stoffer. De kan stadigvæk anvendes i forbrugerprodukter. Som forbruger kan man kræve at få oplyst inden for 45 dage, om varen indeholder de pågældende ftalater eller andre stoffer på kandidatlisten. 

Andre kemiske stoffer, du skal være opmærksom på er eksempelvis nikkel i spænder og lynlåse i barnevognsselen. Nikkel kan give nikkelallergi. Det kan mange parfume stoffer også. Du finder eksempelvis parfumestoffer i diverse hudcremer og sæber. 

PVC indeholder store mængder klor, og i modsætning til andre materialer så afgiver det saltsyre, når det bliver brændt. Når PVC-affald brændes i affaldsforbrænding resulterer dette i dannelse af større mængder restprodukter, der skal bortskaffes.

Tips om babyudstyr

  • Efterspørg PVC-frie alternativer, når du køber indtræk og regnslag til barnevogne

  • Test spænder og lynlåse i barnevognsselen for indholdet af nikkel: Køb et nikkeltestsæt på apoteket – og test selv. 

  • Vask legetøjet og andet til barnet inden brug: Vask legetøj af stof og plastik og andre ting af plastik i varmt vand, inden du tager det i brug. Eksempelvis sutter og sutteflasker. Tingene kan indeholde rester af kemikalier på overfladen, så hvis du vasker dem i varmt vand, vil mange af kemikalierne blive fjernet

  • Vask nyt tøj, sengetøj og håndklæder inden brug: Nyt tøj kan indeholde kemikalier, som optages igennem huden. Men hvis du vasker det inden brug, forsvinder de fleste af dem.

  • Køb miljømærkede tekstiler: Køb så meget tøj, sengetøj og andre tekstiler med miljømærket "Svanen" eller "Blomsten" som det kan lade sig gøre. Der er et begrænset indhold af kemiske stoffer i miljømærkede produkter.

  • Smid aldrig PVC-holdige produkter i skraldespanden. I stedet bør du aflevere PVC-holdige produkter på genbrugspladsen, og dermed undgå at de fejlagtigt havner i en affaldsforbrænding