Delfiner i danske farvande - biologi, adfærd og hensyn
Øresvin (Tursiops truncatus) er en art af delfin, der lejlighedsvis forekommer i danske farvande. Arten er kendetegnet ved høj intelligens, komplekse sociale strukturer og en vis tilpasningsevne til menneskelig aktivitet.
Siden 2021 er der observeret flere øresvin i indre danske farvande, og nogle har udvist opsøgende adfærd over for mennesker og fartøjer. Det er derfor vigtigt at forstå arten og dens adfærd for at kunne udvise korrekt og ansvarlig adfærd på havet.
Hvad er et øresvin?
Øresvinet er en stor delfin, der normalt lever i sociale grupper – såkaldte pods. De er kendt for deres høje intelligens, avancerede kommunikation og evne til at lære gennem leg. Øresvin kan blive op til 4 meter lange og veje over 500 kilo.
De har et karakteristisk næb og en grå krop med lysere bug. I Danmark har øresvin traditionelt været sjældne, men der har i de senere år været flere observationer – især i Limfjorden og langs den jyske østkyst.
Solitære delfiner: Når delfiner søger selskab med mennesker
Normalt lever øresvin i grupper, men i nogle tilfælde isolerer enkelte individer sig fra artsfæller. Disse solitære delfiner kan opsøge mennesker, både og havneområder. Adfærden kan skyldes:
- Social isolation eller sygdom
- Opvækst nær mennesker
- Kønsmodne hanner, der midlertidigt lever alene i parringssæsonen
Solitære delfiner er blevet observeret i flere steder i Europa, og i Danmark er to solitære delfiner – kendt som Delle og Skywalker – blevet observeret gentagne gange. De har tiltrukket sig opmærksomhed ved at følge både, interagere med svømmere og vise interesse for fendere, reb og SUP-boards. Fænomenet er veldokumenteret og anses som atypisk adfærd.
Leg og læring: Hvorfor delfiners adfærd kan blive problematisk
Delfiner lærer gennem leg, som for dem ikke altid er uskyldig. De bider, skubber og trækker – ikke for at være aggressive, men som en del af deres naturlige læring og sociale interaktion. Det bliver et problem, når de begynder at forbinde både og mennesker med leg og stimulering.
Når mennesker kaster reb, fendere eller interagerer fysisk med delfiner, kan de utilsigtet belønne uønsket adfærd. Dette kan føre til, at delfinen:
- forbinder både og svømmere med “legetid”
- opsøger havne og fartøjer regelmæssigt
- kommer i kontakt med bådpropeller, fiskegrej eller andet farligt udstyr
- udvikler stress eller skader
I værste fald kan det føre til uheld, hvor delfinen f.eks. forsøger at lege med en svømmer og uforvarende skader personen - ved f.eks. at holde dem nede under vandet eller bide i udstyr.
Derfor: Undgå kontakt: Vis ansvar
Det er fristende at interagere med en delfin, der kommer tæt på – men for delfinens og egen skyld bør man undgå det. Delfiner er vilde dyr, og deres adfærd skal bevares så naturlig som muligt.
Her er nogle enkle råd:
- Hold afstand – især hvis delfinen følger dig.
- Sænk farten, hvis du møder en delfin fra båd, SUP eller kajak.
- Observer i stilhed og lad delfinen tage initiativ.
Undlad at:
- fodre, røre eller forsøge at “lege” med delfinen.
- kaste genstande i vandet – fendere, reb eller bolde.
- opsøge delfinen aktivt – lad den forlade området i fred.
Læs også siden med detaljerede anvisninger: Vis hensyn til havpattedyrene.