Tips til at bruge pesticider korrekt

Gode tips hvis du bruger pesticider

Du passer bedre på miljøet, dig selv og dine omgivelser, hvis du følger rådene fra Miljøstyrelsen om god sprøjteadfærd.

God sprøjteadfærd handler både om køb, brug og hvad du gør med emballagen, når du er færdig med at sprøjte

Sådan læser du etiketten

Når et pesticid er godkendt af Miljøstyrelsen, vil emballagen være forsynet med en dansk etiket med brugsanvisning. Miljøstyrelsen skal godkende den tekst, der står på etiketten.

En dansk etiket viser, at produktet er godkendt i Danmark, og at pesticidet kun indeholder aktivstoffer, som er tilladte i Danmark.

Tjekliste til hvad du skal være opmærksom på, når du læser etiketten - Etiketten indeholder standardoplysninger om indholdsstoffer samt korrekt og sikker brug. Vær opmærksom på at etiketterne kan se forskellige ud.

Fakta om aktivstoffer

Det stof, der bekæmper ukrudt, skadedyr eller svampesygdomme kaldes for aktivstoffet. De fleste pesticider indeholder også andre stoffer - tilsætningsstoffer - bl.a. opløsningsmidler eller stoffer, der skal hjælpe aktivstoffet med at hæfte sig fast på planten.

Du finder som regel oplysningerne om aktivstofferne nederst på etiketten. Der kan være forskel på overskriften, men ofte står aktivstofferne under "Analyse", "Indhold" eller "Deklaration". Det aktivstof der står først, er det, der er mest af i produktet.

Ønsker du at vide mere om, hvor mange der bruger pesticider i deres private haver?

Se statistikken for salg af pesticider til brug i haver

Godkendte pesticider

Du må kun anvende pesticider, der er godkendt af Miljøstyrelsen.

Som privatperson uden autorisation må du kun købe og anvende pesticider, der sælges som klar-til-brug eller midler med lav risiko, f.eks. produkter med koncentreret pelargonsyre.

Miljøstyrelsen har lavet nedenstående lister, over hvad der er godkendt til personer uden autorisation, og disse opdateres med jævne mellemrum.

Inden du køber pesticider, er det en god ide at undersøge, hvilke midler der er godkendt, og som dermed må sælges i havecentre, byggemarkeder og på nettet.

Hvad er pesticidet godkendt til at blive brugt imod? Er det for eksempel godkendt til bekæmpelse af ukrudt i græsplænen eller mellem fliserne?

Hvis du anvender klar-til-brug pesticider, er du sikker på, at du får den rette opblanding, og du undgår lettere spild og direkte hudkontakt med sprøjtemidlet. Inden du bruger et sprøjtemiddel, er det en vigtigt at læse etiketten grundigt.

Hvad gør jeg, hvis jeg har et pesticid, som ikke er på Miljøstyrelsens liste?

Miljøstyrelsen revider løbende listen over godkendte pesticider, men har du et pesticid, der ikke står på listen? Så kan årsagen kan være, at pesticidet er godkendt, efter listen blev opdateret, men det kan også være, at pesticidet ikke længere er godkendt til anvendelse. Er du i tvivl, om dit pesticid er godkendt, kan du altid slå det op i Miljøstyrelsen database over bekæmpelsesmidler, som du finder via linket nedenfor.

Lyst til at vide mere om pesticider?

I Miljøstyrelsens database over alle godkendte bekæmpelsesmidler (både biocider og pesticider) på det danske marked, kan du finde oplysninger om godkendte pesticider:

Databasen indeholder godkendte og tidligere godkendte pesticider og biocider. Du skal indtaste pesticidets produktnavn i søgefeltet.

Fordelen ved at bruge klar-til-brug pesticider

Blandt de pesticider, som ikke-professionelle kan købe, er der både koncentrerede produkter og færdigblandede produkter. De færdigblandede midler, kaldet klar-til-brug, er blandet på forhånd, og det eneste du skal gøre, er at følge anvisningerne på etiketten og bruge pesticidet korrekt.

Fordelen ved færdigblandede produkter er, at du er sikker på, at opblandingen er lavet korrekt og lettere undgår spild og direkte hudkontakt med pesticider. Det er sikrere for både dig og miljøet.

Er du i tvivl om, hvilket produkt du skal vælge?

Er du i tvivl, eller har du spørgsmål omkring pesticider eller alternativer til pesticider, kan du henvende dig til personalet i forretningen.

Alle forhandlere af pesticider, har pligt til at have mindst én medarbejder ansat, der har gennemgået et obligatorisk pesticidforhandlerkursus. De kan give dig kvalificeret råd og vejledning om, hvordan du forebygger og benytter andre metoder til at holde ukrudt og skadedyr væk, hvordan du bruger pesticiderne korrekt og minimerer forbruget og hjælpe dig med at forstå etiketten og brugsvejledning på pesticiderne.