Spabad og pool

Spabad eller pool i sommerhuset kan være en fornøjelse, men det kan desværre også gå hen og blive et ubehageligt ferieminde, hvis du bliver syg af at bade i vandet.

Varmtvandsbade som spabade giver god grobund for bakterier. Bakterierne trives nemlig godt ved temperaturer mellem 32°C og 40°C. Er uheldet ude, kan du risikere at blive smittet med bakterier, så du bliver syg. Legionella-bakterier kan give legionærsygdom, der er en alvorlig lungebetændelse eller Pontiac-feber, der er en influenzalignende sygdom. Pseudomonas- eller stafylokok-bakterier kan give øre-, øjen- eller hudinfektioner. Det er derfor vigtigt, at du følger de retningslinjer, der er for at bruge og desinficere badet.

Der findes to typer spabade: Tømmespa, hvor vandet skal tømmes ud efter brug, og standvandsspa, hvor vandet bliver i badet i længere tid. Et standvandsspa er typisk beregnet til 8-10 personer og kan betragtes som en "mini-pool". Et tømmespa er derimod lidt mindre, typisk til 2-3 personer, og minder lidt om et stort badekar. Hvis du lejer et sommerhus med tømmespa, skal du selv sørge for at desinficere vandet. Udlejer skal give dig instruktioner på, hvordan badet desinficeres og sørge for, at det rigtige desinfektionsmiddel er til rådighed i sommerhuset.

Tips om spa og pool

Før du lejer dit sommerhus, kan du eventuelt spørge udlejeren om, hvad der bliver gjort for at badhygiejnen er i orden. Standvandsspa og pool skal helst være kontrolleret, umiddelbart før du overtager huset. Vandet i disse bade er tilsat chlor og bliver filtreret og renset løbende. Tømmespa bliver ofte rengjort ved lejerskifte.

  • Brug ikke badet, hvis du har en smitsom sygdom. Det kan f.eks. være forkølelse, diarré, øjenbetændelse, ondt i halsen, betændte sår eller infektioner i huden osv.

  • Vask dig over hele kroppen, inden du hopper i vandet.

  • Brug rent badetøj.

  • Brug ikke udendørs fodtøj i badeafdelingen.

  • Dyr må under ingen omstændigheder komme i badeafdelingen.

  • Følg instruktionerne for, hvordan du desinficerer, hvis det er et tømmespa.

Læs mere om sygdomsfremkaldende bakterier på Statens Serum Instituts hjemmeside: Legionærsygdom.