Undersøg altid først om ejendomsmægleren eller sælgeren har indhentet oplysninger om, hvorvidt grunden er kortlagt på V1 eller V2, eller om grunden er lettere forurenet. Det har ejendomsmægleren pligt til i forbindelse med et boligsalg.
Du kan også selv finde ud af, om en ejendom er kortlagt, ved at henvende dig til regionen. Det er regionerne, der kortlægger forurenede arealer i Danmark.
På Miljøportalen kan du selv tjekke om din grund er kortlagt:
Gå til Miljøportalen
Der findes også et grønt ejendomsskema, som kommunen udfylder, når de er blevet bedt om oplysninger om en ejendom f.eks. i forbindelse med en ejendomshandel. I det grønne ejendomsskema skal kommunen blandt andet oplyse, om de har kendskab til, om ejendommen er kortlagt på V1 eller V2. Derudover skal kommunen oplyse, om der er lettere forurening på ejendommen.
Læs bekendtgørelsen om definition af lettere forurenet jord på Retsinformations hjemmeside
Da regionerne endnu ikke er færdige med at kortlægge alle forurenede grunde i Danmark, kan en ejendom godt være forurenet, men endnu ikke kortlagt af regionen.
Du kan evt. selv undersøge ejendommens historie, f.eks. om der tidligere har været aktiviteter på grunden, der muligvis kan have forurenet, ved at besøge kommunens byggesagsarkiv, lokalhistoriske arkiver, snakke med naboer og se på beliggenheden af grunden i forhold til andre forureninger.
Se liste over en række aktiviteter, som kan have forårsaget forurening
En tredje måde hvorpå du kan få noget at vide om en ejendoms forureningstilstand, er gennem forureningsundersøgelser af jorden. I dette tilfælde anbefales det, at du tager kontakt til regionen og følger regionens råd og vejledning for sådanne undersøgelser.
I mange byområder, typisk de ældre, er der risiko for, at jorden er lettere forurenet. Den lettere forurenede jord, er ofte et resultat af diffus forurening. Den diffuse jordforurening er opstået gennem længere tids spredning, opblanding eller fortynding af forureningsbidrag, som stammer fra flere forureningskilder, så som bilers udstødning, industriens røg- og støvemissioner mv.
De lettere forurenede arealer, skulle fra 1. januar 2007 ikke længere kortlægges. I stedet vil alle byzoner som udgangspunkt pr. 1. januar 2008 blive områdeklassificeret som lettere forurenede områder.
Det er kommunen, der står for områdeklassificeringen af lettere forurenede områder. Kommunen kan løbende vælge at inddrage/udtage større sammenhængende områder af område- klassificeringen. Enkeltejendomme kan ikke udtages af områdeklassificeringen.