Forekomst og udvaskning af PFAS i slagger fra affaldsforbrændingsanlæg

Miljøprojekt nr. 2229.

Der er gennemført en screeningsundersøgelse af 13 prøver af slagger fra danske affaldsforbrændingsanlæg for indhold og udvaskning af de 22 PFAS-forbindelser, som der pt. (december 2020) i forskellige sammenhænge er opstillet sum-grænseværdier for. Tre af prøverne er yderligere analyseret for indhold af 16 udvalgte bromerede flammehæmmere. Bortset fra tre enkeltværdier fordelt på tre forskellige slagger, lå de målte PFAS-indhold under de angivne kvantificeringsgrænser på 0,5 μg/kg TS eller 2,5 μg/kg TS. Indholdet af PFAS (både sum af 22 og sum af 4) lå væsentligt under grænseværdierne for PFAS-indhold i jord. Kun for én af tre undersøgte slagger blev der fundet et meget lille indhold af én af de 16 bromerede flammehæmmere (0,22 µg/kg TS af BDE 99).

Eluaterne fra udvaskning af de 13 slagger med demineraliseret vand i henhold til DS/EN 12457-1 ved L/S = 2 l/kg blev analyseret for indhold af de ovennævnte 22 PFAS-forbindelser samt yderligere 20 PFAS’er, som pt. ikke indgår i de danske grænseværdier. PFOA og PFBS blev identificeret i alle 13 eluatprøver, mens PFHxA, PFOS og 6:2 FTS blev identificeret i mere end 50 % af eluatprøverne. Det højeste antal af de monitorerede PFAS’er, som blev identificeret i en eluatprøve, var 6 (da 8:2 FTS ikke er inkluderet i hverken 4 PFAS eller 22 PFAS); dette var tilfældet for 5 eluatprøver. PFPeA, PFHpA, PFNA, PFDA, PFHxS samt 8:2 FTS blev identificeret i mindst én eluatprøve.

Det skal understreges, at den gennemførte undersøgelse er en screening, som alene har påvist, at der kan ske en vis udvaskning af PFAS fra slagger i kontakt med vand. Undersøgelsen giver ikke informationer om, hvor meget og hvor hurtigt de pågældende PFAS’er vil blive frigivet i en given situation. Det bør også nævnes, at en direkte sammenligning af resultatet af en udvaskningstest med en grænseværdi for indhold af et stof i grundvand ikke giver mening. En vurdering af påvirkningen af grundvand fra udvaskning af stoffet i forbindelse med et givet anvendelsesscenarie vil forudsætte dels, at der udføres en mere omfattende udvaskningstest, dels at der gennemføres en risikovurdering baseret på denne og på scenarieberegninger af kildestyrken over tid og modelberegninger af den efterfølgende transport i jord og grundvand til et referencepunkt.

Læs publikation