Dette diskontinuerlige driftsmønster og halms ringe kvalitet som brændstof medfører uønskede emissioner af CO, OGC (organic gaseous carbon), NOx, og partikler. Forskellige teknologier mod disse emissioner blev udviklet og afprøvet under projektet:
- Optimeret brændkammer: begrænsning af CO- og OGC-emissioner gennem en forbedret luftstyring
- NO-oxidationsreaktor: oxidation af NO til NO2 og NO3 med efterfølgende opløsning i vand
- Skrubber: partikelfangst med vanddråber
- Vådfilter: partikelfangst på en vandfilm
Udvikling i projektet foregik både på pilotskala (skrubber, vådfilter, NOx-fjernelse) og fuldskala (brændkammer, vådfilter, samt pumper for skrubbere). En forbedring af CO- og OGC-emissioner på hhv. 5% og 8,2% blev opnået. Partikler kunne fanges med en maksimal effektivitet på ca. 50%. Dette er dog ikke tilstrækkelig for at reducere partiklerne fra halmfyr til gældende grænseværdier.
Opstillingen til NOx-fjernelse havde ingen målbar effekt.
Viden opbygget i projektet giver holdepunkter for det videre arbejde med reduktion af emissioner fra halmfyr. Erfaringer fra projektet peger på, at det vil være muligt at finde teknologiske løsninger til at begrænse emissionerne til de ønskede niveauer. Dette vil dog formentlig medføre væsentlig højere installations- og driftsomkostninger for halmfyr end kendt i dag.
I projektet deltog Teknologisk Institut, ArosTeknik, Faust, KF Halmfyr, KSM, og SEG.