Fare- og eksponeringsvurdering af produkter til gør-det-selv imprægnering

Kortlægning af kemiske stoffer i forbrugerprodukter Nr. 193, 2023 Der markedsføres til danske forbrugere en lang række gør-det-selv imprægneringsprodukter, som typisk anvendes til gen-imprægnering af forbrugerprodukter (f.eks. fodtøj og outdoor tøj), umiddelbart efter produkterne er købt eller når den vand- og/eller smudsafvisende effekt begynder af aftage. Miljøstyrelsen har valgt at lave en kortlægning af markedet.

Der blev i projektet identificeret 110 gør-det-selv imprægneringsprodukter inden for ti forskellige anvendelseskategorier. Ud af disse produkter, blev 14 medtaget i indledende kemiske indholdsanalyser, samt fare og -eksponeringsanalyser. I størstedelen af produkterne var hovedkomponenterne mættede kulbrinter, hvor nogle af produkterne også indeholdt opløsningsmidler indeholdende ilt (fx alkoholer, ethere, estere eller ketoner).

Den potentielle fare af 12 af de 14 produkter blev undersøgt gennem måling for akut respiratorisk toksicitet ved brug af en in vitro metode. Af de 12 testede produkter hæmmede 10 produkter funktionen af lungesurfaktanten og kan derfor potentielt være skadelige at indånde.

På baggrund af undersøgelser kunne det ikke påvises, at produkter med PFAS resulterede i en hæmning af lungesurfaktanten ved lavere doser end produkter uden PFAS, faktisk sås de laveste hæmmende doser ved imprægneringsmidler baseret på siloxaner/silikoner. Resultaterne viser, at fareegenskaberne for et imprægneringsprodukt ikke udelukkende kan fastsættes ud fra indholdsstofferne, og at det derfor er nødvendigt at undersøge de enkelte produkters evne til at hæmme lungesurfaktanten i forbindelse med en farevurdering.

Læs publikation