Analyse og model for etablering af uafhængig godkendelsesordning for partikelfiltre til brændeovne

Projektet havde til formål at klarlægge og analysere mulighederne for at etablere en ordning for brændeovnsfiltre i Danmark. Rapporten redegør blandt andet for det nuværende marked for brændeovnsfiltre og certificeringsordninger i andre lande.

Rapporten er bestilt af Miljøstyrelsen som en ajourført status- og teknologiopgørelse over eksisterende partikelfiltre af typen elektrofilter (ESP) i Danmark og i Europa, deres virkemåde, driftsforhold og erfaringer fra brug i udlandet. Undersøgelsen kan ses som en opdatering af Miljøprojekt 1393 fra 2011, ’Test of technologies for flue gas cleaning and combustion improvement for existing residential wood burning appliances’, udarbejdet af FORCE Technology m.fl. med Ole Schleicher som projektleder. Undersøgelsen i 2011 omfattede flere forskellige røggasrensningsteknologier, inklusiv både passive teknologier og aktive teknologier, som elektrofiltre. Dengang var konklusionen, at elektrofiltre ikke ydede nogen signifikant effekt på partikelemissioner, men påviste en tydelig reducerende effekt på udledningen af sod. Derimod kunne der ikke påvises nogen målbar effekt på udledningerne af de uforbrændte organiske gasser. Selvom undersøgelsen primært drejer sig om elektrofiltre, indgår der også en kort omtale af muligheder for optimering af forbrændingskvaliteten, samt andre mulige reduktionsteknologier som katalysatorer og brug af automatisk spjældautomatik.

Formålet med denne undersøgelse er at undersøge virkningen af den mellemliggende teknologiudvikling, samt gengive erfaringer med praktisk brug af elektrofiltre, primært i Tyskland. Brug af partikelfiltre kan reducere partikelemissionen lokalt, når filtrene anvendes sammen med nye ovne, og i særdeleshed når de anvendes sammen med ældre brændeovne. Partikelfiltrer ses derfor som et virkemiddel, der kan substituere krav om udskiftning af en brændeovn eller tillade fortsat brug af brændeovne i lav-emissionszoner.

Den anvendte metode har primært bestået af litteraturstudier suppleret med egne målinger og oplysninger fra nøglepersoner i Teknologisk instituts faglige netværk i Europa.

Rapporten anbefaler at arbejde videre mod en godkendelsesordning af partikelfiltre, gerne i samarbejde med andre lande i Europa. Her er Tyskland er længst fremme, og det vil være oplagt at søge et samarbejde med de tyske miljømyndigheder herom. Rapporten konkluderer, at elektrofiltre siden den første undersøgelse i 2011, hvor teknologien stadig var i sin vorden, har udviklet sig til industrielt modnede produkter. Heraf har flere været i mange års praktisk brug i Tyskland i kraft af deres BimSch V ordning, der indeholder krav om regelmæssige feltmålinger af installerede kedelanlæg. Senest har en dansk fabrikant lanceret et elektrofilter med en lovende selvrensningsteknologi og en indbygget røgsuger, som tilskrives gode anvendelsesmuligheder sammen med brændeovne i Danmark

Læs publikation